На Рівненщині завершили перевірку стану національних пам’яток

На Рівненщині завершили перевірку стану національних пам’яток 29.09.2024 03:50 Укрінформ На Рівненщині комісія Міністерства культури та стратегічних комунікацій завершила перевірку стану національних пам’яток.

Незадовільний стан збереження зафіксували на 13 об’єктах, де були самовільно проведені ремонтні роботи та перебудови, повідомив у Телеграмі голова Рівненської облради Андрій Карауш, передає Укрінформ.

«Наперед було зрозуміло, що ця тема стане неприємною. Але вона яскраво показує, до чого призводить свідома або несвідома безгосподарність, яка тривала десятками років. Цього не змінити зараз, але зробити висновки і почати виправляти ситуацію – точно потрібно. Отже, комісія Мінкульту завершила перевірку стану національних пам’яток на Рівненщині, таких об’єктів було 47», – написав Карауш.

Як він зазначив, це обстеження почалося у квітні.

Карауш поінформував, що аварійний стан більшості будівель виник через їх невикористання протягом десятиліть, а також тривалу відсутність власника та користувача, відсутність охоронних договорів.

Також за його словами, незадовільний стан збереження автентичних елементів пам’яток та їх архітектурної цінності зафіксовано на 13 об’єктах, на яких самовільно проведені ремонтні роботи та перебудови.

Наголошується, що по кожному об’єкту склали акт, надали інформацію про його стан збереження, наявність документів, виявлені порушення та рекомендації щодо їх усунення.

Карауш зазначив, що далі всім громадам, де ці пам’ятки розташовані, треба думати, як можна щось змінити і зберегти історію.

Як повідомляв Укрінформ, на Рівненщині депутати облради підтримали створення трьох пам’яток природи місцевого значення: це «Шибинська липа», «Столітня верба» та «Боремельські яри».

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Пам'ятка Рівненщина перевірки МКІП

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *