Чому судини стають ламкими та як цьому протистояти?

Чому судини стають ламкими та як цьому протистояти?
Чому судини стають ламкими та як цьому протистояти?

Ламкість судин розвивається на фоні зношення стінок кровоносних судин, які стають вразливими та схильними до пошкоджень. Зазвичай така проблема виникає через зниження їх еластичності та міцності, що в кінцевому результаті призводить до появи тріщин, розширень чи навіть проривів.

Небезпека ламкості судин та причини проблеми

Ламкість судин може стати причиною виникнення кровотечі. Така небезпека є дійсно серйозною, особливо якщо мова йде про життєво важливі органи на кшталт мозку або серця. Такі кровотечі загрожують життю людини, тож вимагають негайної медичної допомоги.

Ламкість судин може стати причиною крововиливів, що завдає шкоди нормальному функціонуванню органів та тканин. Наприклад, крововилив у мозок може стати причиною інсульту.

Така проблема має різні джерела виникнення. Насамперед це може бути наслідком вроджених аномалій структури судин, які в кінцевому результаті більш схильні до ушкоджень. Втім ламкості судин можуть сприяти й інші чинники, серед яких високий артеріальний тиск, атеросклероз, варикозна хвороба, цукровий діабет тощо. Нерідко причиною є гормональний баланс, а точніше —  надлишок естрогенів.

Група ризику та симптоми ламкості судин

Зміцнення судин необхідне насамперед людям, які ведуть сидячий спосіб життя. Тобто до групи ризику в першу чергу потрапляють офісні працівники. Також нерідко проблема може розвиватися у тих, хто пережив сильне нервове потрясіння, або має захворювання системи крові.

Необхідність у зміцненні судин може виникати у людей, які мають хронічний підвищений тиск, ревматизм, запалення нирок, довготривалі інфекційні процеси в організмі.

До основних симптомів ламкості судин можна віднести:

  • часті запаморочення, слабкість;
  • потемніння в очах, які виникають при різкій зміні положення тіла;
  • постійний пульсуючий головний біль;
  • холодні кінцівки навіть в теплу пору року;
  • ломота у суглобах при погодних змінах;
  • поява сильних синців навіть при незначних ударах;
  • перепади артеріального тиску;
  • кровотеча з носа;
  • поява судинної сітки на шкірі.

Як ефективно протидіяти ламкості кровоносних судин?

В першу чергу варто надавати перевагу здоровому способу життя. Слід дотримуватись збалансованої дієти, яка має складатися з достатньої кількості цільнозернових продуктів, овочів, фруктів, здорових жирів та нежирних білків. Натомість краще обмежити споживання солі, цукру та трансжирів. Дуже важливо відмовитись від шкідливих звичок: вживання алкоголю та паління. Слід приділяти увагу регулярній фізичній активності. Рекомендується приділяти щодня по 20-30 хвилин на будь-який спорт. Важливо регулярно займатись вправами, обравши варіант на свій смак: плавання, волейбол, фітнес тощо.

Неодмінно варто регулярно вимірювати та контролювати рівень артеріального тиску. У разі перевищення нормальних показників, дуже важливо своєчасно звернутись до лікаря за додатковою консультацією. Можна вживати вітаміни для нормалізації тиску. За можливості слід уникати стресу, оскільки він негативний впливає на наш організм, в тому числі й на здоров’я судин. Варто застосовувати різноманітні техніки релаксації.

Важливо контролювати рівень холестерину, адже у разі його великої кількості на стінках судин можуть виникати жирові нальоти, які несуть шкоду організму. Для підтримки нормального рівню треба сформувати збалансовану дієту, а також передбачити регулярні фізичні навантаження.

Додатковою допомогою є вживання спеціальних харчових добавок. Наприклад, Формула для крові від Thorne Research забезпечує комплексу підтримку організму, в тому числі й кровоносних судин. В її складі містяться найважливіші елементи: залізо та вітаміни, які необхідні для нашого здоров’я.

Важливо підтримувати здорову вагу, оскільки надлишок жиру може стати причиною виникнення атеросклерозу та інших проблем із судинами. Варто приділяти достатньо уваги лікуванню базових захворювань, що знизить ризик розвитку різних ускладнень. Не забувайте проходити регулярні медичні огляди, які дозволяють своєчасно виявити проблеми та запобігти їх подальшому розвитку.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *