Україна та Хорватія посилять співпрацю щодо захисту й відновлення культурної спадщини

Україна та Хорватія посилять співпрацю щодо захисту й відновлення культурної спадщини 04.10.2024 14:51 Укрінформ Україна та Хорватія посилять й активізують співпрацю у сфері захисту, збереження і відновлення культурної спадщини.

Про це повідомили в Міністерстві культури та стратегічних комунікацій України за підсумками розмови між очільниками культурних відомств обох країн, передає Укрінформ,

Як зазначається, міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький обговорив зі своєю хорватською колегою Ніною Обулєн-Коржінек питання збереження культурної спадщини України, що продовжує зазнавати руйнувань через російську агресію.

Він подякував уряду Хорватії за підтримку й солідарність з Україною. Зокрема, висловив вдячність за участь у міжнародних ініціативах, спрямованих на збереження культурної спадщини, серед яких – «Вільнюський заклик до дій для відновлення культурного сектору України», що об'єднав уже понад 40 країн.

«В Україні надзвичайно цінують підтримку та солідарність Хорватії з українським народом у цій боротьбі за наше існування. Досвід Хорватії у захисті культурної спадщини під час збройних конфліктів є для нас надзвичайно важливим», – заявив Точицький.

Міністерка культури та медіа Хорватії зі свого боку наголосила на готовності надавати всебічну підтримку й ділитися досвідом у питаннях захисту, повернення та відновлення об’єктів культурної спадщини.

За її словами, з перших днів розпочатої Росією війни весь хорватський народ «щиро і від усього серця підтримує Україну в її боротьбі проти російської агресії».

«Ми розуміємо, що справжня мета цієї війни – знищити вашу національну ідентичність», – зауважила Обулєн-Коржінек.

Міністри обговорили конкретні кроки щодо посилення координації міжнародних зусиль для захисту культурної спадщини України від наслідків війни.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок повномасштабного вторгнення російських військ пошкоджень або руйнувань в Україні зазнали понад дві тисячі об’єктів культурної інфраструктури, 334 з них – знищені повністю.

Фото: ОП

Хорватія Культурна спадщина МКСК

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *