Відбудова України – на відбудову потрібно 499 млрд доларів – Кабмін

Фото: ДСНС

Найбільше постраждали житловий сектор, сектори торгівлі та промисловості, сільське господарство, енергетика та транспорт.

Related video

Потреби на відбудову України складають нині вже майже 486 мільярдів доларів. Сукупні ж економічні, соціальні й інші втрати України станом на кінець 2023 року становлять майже 499 мільярдів доларів. Ці дані озвучив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації третьої оцінки збитків і потреб на відновлення України (RDNA3), проведеної за участі Світового банку.

За словами Шмигаля, лише у 2024 році Україна потребує близько 15 млрд доларів на найнагальніші потреби з відбудови та відновлення.

“Ми бачимо, що за останній рік потреби на відбудову продовжили зростати. Особливо зростання помітне в житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% від усього фонду житла”, — заявив Шмигаль.

Згідно з оприлюдненим звітом, найбільше постраждали житловий сектор, транспорт, торгівля та промисловість, енергетика та сільське господарство. У географічному вимірі найбільше руйнувань — у Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій, Херсонській і Київській областях.

В українському уряді переконані, що головним ресурсом для відновлення України має стати конфіскація заморожених російських активів.

Оцінка збитків інфраструктури

Оновила оцінку збитків, завданих інфраструктурі України, і Київська школа економіки. За підрахунками KSE Institute, станом на січень 2024 року ця сума складає 155 мільярдів доларів.

На першому місці за сумою збитків залишається житловий фонд. Це 58,9 млрд доларів. В Україні пошкоджені або зруйновані 250 тисяч будівель.

Далі йде інфраструктура — 36,8 млрд доларів. Втрати промисловості й підприємства оцінюють у 13,1 млрд доларів. За останніми даними, зруйновано або пошкоджено 78 малих, середніх і великих приватних підприємств, а також 348 держпідприємств.

Енергетична галузь втратила 9 млрд, агропромисловий комплекс — 8,7 млрд доларів.

Народний депутат і голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зауважує, що ці цифри приблизні.

“Оцінити реальні збитки на територіях, близьких до зони ведення бойових дій (а лінія фронту простягнулася на 1200 км), неможливо через високі безпекові ризики”, — написав у Telegram Гетманцев.

Нагадаємо, у березні 2023 року Світовий банк і Європейська комісія оцінили потреби України на відновлення в розмірі 411 млрд доларів.

3 січня 2024 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україні потрібно понад 37 млрд доларів зовнішнього фінансування на цей рік. Керівник уряду назвав лідерів підтримки, які залишаються незмінними. Це Європейський Союз, Канада, США, Японія, МВФ, Велика Британія, Світовий банк. Він висловив сподівання, що ритмічна, своєчасна та стабільна допомога партнерів триватиме й надалі.

Источник: www.focus.ua

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Один коментар

  1. Я не вірила в магію і ворожіння доти, доки не познайомилася з Марією. Моя сім’я переживала важкі часи через розбіжності з моїм чоловіком Борисом. Погляди розходилися, немов дві паралельні лінії, і наш шлюб страждав. Я відчувала розпач і занепокоєння щодня, намагаючись знайти вихід із цієї ситуації, бо близьким уже був той момент, коли чоловік мав піти з сім’ї.
    Одного разу моя подруга порадила звернутися до знахарки Марії, яка нібито володіє дивовижним даром читати ворожіння на воску. Спочатку я була скептично налаштована, але відчай підштовхував мене до спроби. Я зв’язалася з Марією через вказаний на її сайті Вайбер і описала їй нашу проблему.
    Марія виявила надзвичайну увагу до моєї історії і запропонувала свою допомогу ворожінням на воску, Марія не тільки прочитала ті знаки, які явно вказували на причини наших конфліктів, а й дала мудрі рекомендації, як змінити ситуацію.
    Я дотримувалася її порад, і результати не змусили на себе чекати. Моя сім’я почала знову знаходити спільну мову, мої стосунки з чоловіком стали набагато теплішими і ближчими. Я відчуваю величезну подяку Марії за її допомогу і підтримку в найважчий для нас період. Її професіоналізм і доброта заслуговують найвищих похвал.
    Усім, хто зіткнувся з подібними проблемами, я настійно рекомендую звернутися до знахарки Марії. Її контактна інформація доступна на сайті https://znaharkamariya.com.ua/ або можна зателефонувати Марії по вайберу +380976592407.
    Вірте в магію добра і можливість змінити своє життя на краще!

    No votes yet.
    Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *