У Києві презентували книгу про історії кохання загиблих Героїв України

У Києві презентували книгу про історії кохання загиблих Героїв України Фото 18.09.2024 16:19 Укрінформ У Києві презентували книгу молодої авторки Ганни Гудзь «Ти не одна. Кохані Героїв України. Історії війни та любові».

Презентація відбулася в Укрінформі за участі авторки, представників видавництва та героїнь книги.

Написати книгу про жінок, чиїх чоловіків було удостоєно звання Героя України, 24-річну Ганну Гудзь надихнула насамперед історія власної родини. Її батько, полковник ЗСУ Валерій Гудзь героїчно загинув, відбиваючи російське вторгнення в Україну на Луганщині, і був посмертно удостоєний звання Героя України.

Авторка розповіла, як виникла ідея назви книги та з захопленням відгукується про її героїнь.

«Якби не клятий ворог, була б тридцята річниця їхнього (батьків – ред.) подружнього життя… Трошки не вистачило. Я часто кажу мамі – ти не одна в своєму горі, на жаль. Є жінки, які також переживають втрату, потребують підтримки. Нам є заради кого жити, у нас є ідея, яку ми можемо нести. Я завжди кажу мамі: «Ти не одна». Так з’явилася назва книги… Потрібно говорити про жінок, про тих, хто стоїть за спинами наших чоловіків. У мене в книзі – дуже красиві, чуттєві й розумні жінки. Як же красиво вони говорять і які це думки», – захоплено каже Ганна.

Одна з героїнь книги Марина Верхогляд 2018-го року закінчила військово-медичну академію і була направлена начальником медичної служби батальйону на Світлодарську дугу. Там зустріла свого майбутнього чоловіка Андрія. А за чотири роки там же і втратила його. Марина згадує, що в історії їхнього кохання цифра 22 була сповнена містичного значення.

«Це наша романтична історія під час війни, танці під обстрілами, втеча з КСП (командно-спостережний пункт – ред.), щоб не знав комбат (сміється – ред.)… Якось Андрій попросив мене поповнити його мобілку на двадцять гривень, а я чомусь скинула йому 22 гривні, і це було саме 22 вересня. Потім два роки поспіль 22-го числа я відсилала 22 гривні на його картку зі свого телефона… А 22 січня 2022 року у нас була остання спільна фотосесія. Оскільки ми вже знали, що, можливо, буде повномасштабний наступ, а він вже їздив на рекогносцирування – ми зробили цю фотосесію до дня народження нашої малечі. Ці фото є в книзі», – з сумом каже Марина.

Учасника російсько-української війни, командира батальйону 72 ОМБр ЗСУ на позивний «Лівша», підполковника Андрія Верхогляда посмертно удостоєно звання Герой України.

Представниця видавництва «Білка» Любов Костенко каже, що книга Ганни Гудзь не про страждання жінок, а насамперед про їхнє щастя і кохання, яке вони пережили з такими чоловіками.

«Будемо відверті, сьогодні люди бояться читати про війну, бо цього занадто багато у нашому житті. І хотілося показати не страждання жінок, а те, якими вони були чи є щасливими. Про те, що можна знаходити щастя попри важкі обставини, чекаючи, згадуючи про щасливі моменти з посмішкою. І тоді самі не усвідомлюючи, ми запускаємо ланцюжок підтримки, коли ось такі історії свідчать про те, що любов є, вона живе, змушує нас чекати, вірити, любити. Ця книга намагається донести це до людей», – наголосила видавниця.

Книга Ганни Гудзь «Ти не одна. Кохані Героїв України. Історії війни та любові» – це 24 історії про жінок, дружин, наречених, матерів, дочок, сестер, які втратили своїх чоловіків на війні. Про любов, перед якою навіть смерть – безсила і безпорадна. Про тих жінок, які одного разу витерли заплакані очі, подивились в обличчя долі й сказали: «Я виживу і вистою! Я буду гідна його! Гідна його пам’яті, його подвигу! І більше ніхто не побачить моїх сліз».

Це історії про любов крізь війну, які дадуть відповідь на, можливо, найголовніше і найскладніше запитання: заради кого варто жити й заради кого варто вмирати.

Як повідомляв Укрінформ, в Угорщині побачила світ двомовна антологія української поезії спротиву «Поетична вАрта», яка вперше буде представлена на стенді «Ukraine» 29-го Будапештського міжнародного книжкового фестивалю 26-29 вересня.

Фото Руслана Канюки

Українська книга Війна Жінки Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *