У Києво-Печерській лаврі відкрили виставку «Відроджений всесвіт»

У Києво-Печерській лаврі відкрили виставку «Відроджений всесвіт» Фото 18.09.2024 19:33 Укрінформ У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбулося відкриття виставки «Відроджений всесвіт», присвяченої 100-річчю Реставраційної майстерні при Лаврському музеї культів і побуту.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та стратегічних комунікацій, передає Укрінформ.

«Такі ювілейні дати, довкола яких ми об’єднуємося, є гарним приводом обговорити ті виклики, які стоять сьогодні перед реставраційною сферою. Це не лише величезна кількість експонатів, які потребують реставрації, а й необхідність у професійних кадрах. Ці питання є вкрай актуальними, особливо в умовах, коли ворог знищує українську культурну спадщину», – сказав перший заступник міністра Ростислав Карандєєв.

Зазначається, що на експозиції представлено понад 100 унікальних мистецьких творів XVI–ХХ століття, відновлених копіткою роботою фахових художників-реставраторів: старовинні українські ікони, хрести, срібне церковне начиння, літургійні тканини та стародруки. Водночас виставка не лише демонструє відновлені предмети, а й акцентує увагу на складності та відповідальності роботи художників-реставраторів, зокрема завдяки фотоматеріалам, які показують послідовність реставраційних процесів.

«Перша в Києві професійна майстерня із реставрації музейних предметів була заснована у 1924 році представниками української інтелігенції. Вона розвивалася, і врешті ми можемо констатувати, що фактично всі сучасні київські реставратори мають свої витоки саме звідти. У першу чергу, це реставратори Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». І сьогодні ця виставка – це фактично звіт їхньої роботи за останні 10 років», — сказав заступник генерального директора Заповідника з наукової роботи Костянтин Крайній.

Виставка діятиме з 19 вересня щодня в Будинку намісника Києво-Печерської лаври (корпус № 1).

Виставка «Відроджений всесвіт» організована за підтримки МКСК, Православної церкви України, БФ «Українська Лавра» та Музею Шереметьєвих.

Як повідомлялося, у Києві відкрили документально-художню виставку «Харків – фортеця», на ній представлені роботи харківських митців і дослідження, присвячені місту.

Фото: МКСК

Культура Виставка Мистецтво Київська Лавра

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *