Чотири корисні звички від психологів, щоб перестати бути бідним

Коли людина тягнеться до сталості, вона не дає собі йти вперед, а будь-які, навіть найдрібніші зміни, здатні загнати її в стан шоку і навіть депресії. Що ще формує проблеми з грошима і як налагодити ситуацію, перерахували психологи, інформує Ukr.Media.

Фінансова безграмотність

Людина не розуміє, що відбувається з її грошима: доходами, витратами. Вона не знає, скільки грошей їй потрібно щомісяця і яка частина заробітку йде на імпульсивні покупки.

Вихід: записуйте й аналізуйте свої доходи та витрати. Одне без іншого неефективне — аналіз обов'язковий. Недостатньо просто зафіксувати витрати, ще потрібно їх оптимізувати. Так ви зможете уникнути непотрібних покупок, зменшити борги й навіть почати відкладати гроші.

Не знання фінансових сценаріїв

За словами психологів, часто люди не досліджують свої сценарії та моделі поведінки, а просто чекають зовнішньої оцінки. Але важливо, навпаки, помічати те, що відбувається з вами. Лише так можна змінити ці сценарії.

Просте розуміння того, як ви говорите про гроші, як ви до них ставитеся, як ви взаємодієте з грошима, що ви про них думаєте, здатне показати вам, що саме необхідно змінити, а що залишити.

Споживче мислення

Цієї звички бідності найважче позбутися. Людині здається, що їй усе винні, вона хоче лише отримувати й нічого не віддавати натомість. А поступово — починає тільки вимагати й перестає нести користь. З точки зору психології, ця позиція — дитяча.

При цьому серйозний світ з його можливостями й грошима існує тільки для дорослих. Але вони не чекають, що проблеми зникнуть самі собою. Навпаки, несуть відповідальність за своє життя, включно з особистими доходами та витратами.

Прагнення стабільності

Більшість людей несвідомо прагне стабільності, зазначили фахівці. Щодо грошей така звичка виключає потребу збільшувати доходи.

Будь-яке фінансове зростання, збільшення доходу, пробиття фінансових стель проходять через кризу. І іноді ця криза йде через обнулення. І це нормально. Неможливо рости в чомусь, залишаючись при цьому стабільним, сказали психологи.

Як вибратися з бідності

Щоб подолати кризу, потрібно не боятися стану невизначеності й мати силу волі, щоб пройти через свій страх усупереч звичкам.

Потрібно мати сміливість чесно подивитися та визнати те, що зараз відбувається, вміти відпускати контроль і рухатися з точки спокою. І дуже добре розуміти, що саме зараз відбувається в психіці і яка модель виривається з несвідомого та заважає рухатися вперед.

Психологи порекомендували відповісти собі на 3 питання:

  • Де у вашому житті дуже помітний коридор стабільності?
  • Що саме ви боїтеся втратити, відмовившись від цієї моделі?
  • Яку проблему та потребу психіки ви закриваєте за рахунок прагнення стабільності?

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *