Глянь у паспорт – відчуєш, хто ти

Глянь у паспорт – відчуєш, хто ти PR 28.12.2023 10:00 Укрінформ Символи ідентичності є на сторінках закордонного паспорта України. Про що вони розказують нам, світу? Є проєкт, завдання якого відповісти на це запитання 

В Україні стартував проєкт зі створення пояснювального відеоконтенту про об’єкти та артефакти, якими проілюстровані сторінки закордонного паспорта громадянина України.

А чи знаєте ви скільки таких зображень у вашому закордонному паспорті? Наразі 32, і кожному з них буде присвячено окремий відеоролик в рамках проєкту «Об'єднані історією: культурна спадщина України на сторінках закордонного паспорта», який започаткувала «Спілка археологів України» за підтримки посольств різних країн.

ВИБІР ЗОБРАЖЕНЬ НА СТОРІНКАХ ЗАКОРДОННОГО ПАСПОРТА НЕ ВИПАДКОВИЙ, КОЖНЕ НЕСЕ ВЛАСНЕ СИМВОЛІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ 

Євген Синиця, історик, археолог, кандидат історичних наук, голова Правління ВГО «Спілка археологів України».

«У закордонному паспорті для виїзду за межі України практично на кожній сторінці розміщено певний об’єкт чи предмет культурної спадщини, – розповідає один з авторів проєкту, історик, археолог, кандидат історичних наук, голова Правління ВГО «Спілка археологів України» Євген Синиця. – Це знакові речі, які у переважній більшості, принаймні українцями, – впізнавані. Але закордонний паспорт покликаний також знайомити навколишній світ з маркерами нашої історії, символами українськості, від давніх – до сьогодення». 

Подібний дизайн, що містить історичний та символічний контент, є в паспортах багатьох держав. Та й в українській практиці це не щось нове, але суть проєкту в іншому – розкрити ці моменти ширше і для загальнішого сприйняття, щоб не лише вузькі спеціалісти могли розгледіти і зрозуміти, що то там за об’єкт, предмет чи артефакт культурної спадщини зображено. Адже вибір того, що розміщено  на сторінках закордонного паспорта не був випадковим. Кожне з цих зображень несе власне символічне значення: 

  • Софія Київська – символ Княжої Русі-України та сучасного Києва. 

  • Херсонес на сторінках закордонного паспорта символізують не лише історичний об’єкт, місце Хрещення Русі, знаковий момент нашої історії, але є одним із символів українського Криму. 

ДЛЯ БАГАТЬОХ НАШИХ СПІВГРОМАДЯН ПАСПОРТ ЗАЛИШИВСЯ ЧИ НЕ ЄДИНОЮ НИТОЧКОЮ, ЯКА ЗВ’ЯЗУЄ ЇХ З УКРАЇНОЮ

Розуміючи, що зображення зі сторінок паспорта потребують «дешифрування», ВГО «Спілка археологів України» вже давно замислювалась над реалізацією такого проєкту. Щоб через популяризацію об’єктів  культурної спадщини, коментування зображень, вони закарбувалися у свідомості саме як символи української ідентичності. Спілка пропонувала його на різні  грантові програми. Втім, відгуку не було. 

«Радикально обставини змінилися минулого року – для багатьох наших співгромадян паспорт залишився чи не єдиною ниточкою, яка зв’язує їх з Україною, бо багато хто виїхав буквально з одним паспортом, невеличкими коштами і найдорожчим – дітьми. Тож коли ми зробили черговий запит на чергового донора – проєкт реалізується за підтримки урядів Великої Британії, Канади, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швеції та Швейцарії – поділився Євген Синиця. 

І проєкт стартував. Він передбачає створення відеоконтенту, що супроводжуватиметься пояснювальними текстами українською мовою про об’єкти та артефакти, якими проілюстровані сторінки закордонного паспорта громадянина України. 

«А для того щоб цей проєкт був цікавішим і доступнішим, ми вирішили що нам потрібен ретранслятор – перекладач з академічної мови на загальнолюдську, і таким ретранслятором стали наші партнери linza agency», – зазначив експерт.

ДУЖЕ ВАЖЛИВОЮ ЦІЛЬОВОЮ АУДИТОРІЄЮ ПРОЄКТУ Є УКРАЇНЦІ, ЯКІ ВИЇХАЛИ ЗА КОРДОН

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *