Меломани в Німеччині розпочинають проєкт підтримки української класичної музики

Меломани в Німеччині розпочинають проєкт підтримки української класичної музики 22.12.2023 20:51 Укрінформ Українські музиканти в Німеччині разом із німецькими меломанами розпочинають проєкт підтримки української класичної музики.

Про це Укрінформу розповіла ініціатор проєкту, піаністка Тетяна Шиліна-Лєнк.

За її словами, нещодавно створена асоціація «Ukraine.Musik.Futurum» має за мету збереження і розповсюдження у Німеччині української класичної музики.

«Нашим першим проєктом буде аудіоантологія української класичної фортепіанної музики XVIII-ХХІ століть у виконанні відомих в Європі і в світі українських піаністів», – пояснила Шиліна-Лєнк.

За її словами, проєкт некомерційний. Поширювати його планується через медіаресурси, зокрема радіо, і організацію концертів.

«Ми – українські музиканти, які поставили собі метою зробити розмаїття та красу української класичної музики відомою в Німеччині. Музика України здебільшого невідома в Європі, оскільки її пригнічували, заперечували та забороняли протягом століть російського панування. Зараз не лише життя, але й культура України знову стикаються із загрозою», – зауважила піаністка.

Планується аудіозапис фортепіанних творів українських композиторів XVIII-ХХІ століття у виконанні всесвітньо відомих українських піаністів, а також концерти української класичної музики та музикознавчі дослідження.

Наразі активісти проводять краудфандінг. План – зібрати 11 тисяч євро на запис, виконання та дослідження української класичної музики, що перебуває під загрозою зникнення.

Як повідомляв Укрінформ, унікальні середньовічні твори Гази ІІ Герая хана, які не виконувалися упродовж багатьох століть, прозвучали в Українському домі у виконанні камерного складу симфонічного оркестру "Київ-Класик" під орудою Германа Макаренка.

Музика Німеччина Україна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *