МКІП: традицію Щедрого вечора планують внести до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

МКІП: традицію Щедрого вечора планують внести до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Фото 27.12.2023 18:17 Укрінформ Елемент «Традиції Щедрого вечора в Україні» планується внести до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

«Разом із традицією Щедрого вечора у Національному переліку вже 88 елементів нематеріальної культурної спадщини. Значно менше поки українських елементів у переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але ця робота триває, зокрема щодо внесення традиції щедрування до світового списку. Збереження традицій в Україні було надзвичайним викликом протягом багатьох століть, адже імперська та радянська влада зробили все, щоб знищити ідентичність націй. Сьогодні одним із головних завдань держави є максимальне збереження традицій, які вирізняли українців серед інших і стали базою для нашої ідентичності», – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова підкреслила, що створення для Національного списку досьє є важливим кроком для внесення традиції щедрування до списку ЮНЕСКО.

«Процес внесення до переліку Всесвітньої спадщини розділено на кілька етапів. Передусім до 31 березня держава має подати це досьє до Секретаріату Конвенції з охорони нематеріальної спадщини. До червня секретаріат оцінюватиме це досьє. До вересня в України буде можливість внести правки, і близько грудня досьє потрапить до Комітету з охорони нематеріальної спадщини. Дійсно, процес не швидкий: від подачі досьє до самого розгляду Комітетом може тривати два роки», – сказала Джапарова.

Як повідомлялося, традицію Щедрого вечора в Україні включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Фото: Павло Багмут

Джапарова ЮНЕСКО МКІП Карандєєв

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *