На Харківщині поліція запобігла продажу унікальних артефактів II століття до н.е.

На Харківщині поліція запобігла продажу унікальних артефактів II століття до н.е. Фото 27.12.2023 04:43 Укрінформ Поліція Харківської області запобігла продажу артефактів, датованих ІІ століттям до нашої ери.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство внутрішніх справ повідомило у Фейсбуці.

«До поліції Харківщини звернувся керівник Національного музею історії України. Він виявив оголошення про продаж набору бронзоливарника. Оголошення продавець розмістив під псевдонімом. Він оцінив вартість артефакту в ₴300 тисяч», – йдеться у повідомленні.

Поліцейські встановили особу продавця, а за місцем його проживання провели санкціонований обшук, під час якого вилучили артефакти.

За даними пресслужби Харківської обласної прокуратури у Фейсбуці, 48-річний харківʼянин виставив на інтернет-аукціоні оголошення про продаж металевих виробів скіфського походження: «Набор бронзолитейщика (2 тыс. до н.э.) и котел (скифы). Общий вес больше 21 кг». Ціна, оголошена ділком, склала ₴350 тисяч. Відповідно до заяви генерального директора Національного музею історії України, вказані металеві вироби мають історичну і культурну цінність і їх привласнено незаконно”.

На фотографіях – понад 60 уламків бронзових знарядь і казанок. Серед них є предмети, дещо схожі на серпи культури Ґава-Голігради.

“Знахідки подібних комплексів до сьогодні взагалі невідомі, особливо якщо йдеться про Харківську область. Уламки бронзових серпів належать до більш раннього періоду, а їхні аналоги відомі тільки на заході України. Унікальність цього скарбу полягає в тому, що він одночасно дає нову інформацію про стародавні технологічні прийоми, торгівельні зв’язки та економічний рівень суспільства”, – заявили у прокуратурі.

Слідство ведеться за ч. 1 ст. 193 КК України – незаконне привласнення особою майна, що має особливу історичну, наукову та культурну цінність. Чоловіку готують підозру.

Як повідомляв Укрінформ, у результаті опитування в межах проєкту «Культурний фронт» музейних та архівних установ України з’ясувалося, що 54% цих інституцій зовсім не мають оцифрованих фондів.

Фото: Харківська обласна прокуратура, Facebook

Археологи Поліція Харківщина Музей історії України Артефакт

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *