Світові театри не поспішають прибирати з репертуару твори російських композиторів – оперна співачка

Світові театри не поспішають прибирати з репертуару твори російських композиторів – оперна співачка 05.12.2023 14:58 Укрінформ Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну світові театри, які вважали за потрібне, відразу припинили контракти з артистами РФ, які підтримують путінський режим, але опери російських композиторів з репертуару не прибирають.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла оперна співачка зі світовим ім’ям, солістка Національної опери України Людмила Монастирська.

«Театри, які вважали за потрібне, відразу припинили контракти і не повернули на свої сцени ключових представників путінського режиму – тих же Анну Нетребко, Валерія Гергієва, Юсіфа Ейвазова (чоловік Нетребко), Хіблу Герзмаву, на контракт якої МЕТ («Метрополітен-опера» у Нью-Йорку – ред.) запросив мене співати «Тоску». Але, разом з тим, все одно російські виконавці є, і в тому ж МЕТі. І навіть якщо вони й не запрошують ту ж Нетребко, опери «Борис Годунов», «Хованщина» чи «Євгеній Онєгін» з репертуару нікуди не прибирають», – сказала Монастирська.

Вона зауважила, що знає багатьох імпресаріо, які працюють переважно з російськими співаками. «Не будемо кривити душею, серед них є дуже непогані виконавці, а кожен театр хоче якісний продукт, і якого громадянства ці співаки, для театру не важливо… Російських виконавців дійсно дуже, дуже багато. А українських відомих у світі – чомусь до 10», – каже артистка.

Оперна прима переконана у необхідності державних програм підтримки молодих українських виконавців. «Агенції мають бути, які цікавитимуться молодими співаками, диригентами, музикантами. Це, мабуть, потрібно робити на державному рівні», – вважає вона.

До підтримки наших артистів, на переконання співачки, має долучатися Міністерство культури та Міністерство закордонних справ. «Культура має бути як зброя. У нас, на жаль, не так. Я це вже багато років всюди повторюю: ось співають десь на гастролях в інших країнах співаки чи музиканти (особливо це показово по російських виконавцях) – обов’язково приходить посол або аташе з культури, а з ними ще 20-30 якихось людей підтримки. Навіть якщо це не Нетребко, а хтось менший рангом, – приходять цілими делегаціями з великими букетами. Це спостереження дуже багатьох років в усіх проєктах, де я є», – наголосила Монастирська.

Водночас вона констатувала, що представники українських посольств на виступи наших виконавців за кордоном зазвичай не приходять.

Як повідомлялося, Берлінська державна опера попри протести вирішила не скасовувати участь російської співачки Анни Нетребко, яка неодноразово виступала у минулому як прихильниця кремлівського режиму, у виставах у вересні.

Культура Опера Співачка

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *