В Одеській опері озвучили плани на ювілейний сезон

В Одеській опері озвучили плани на ювілейний сезон Фото 08.12.2023 14:10 Укрінформ В Одесі балетна трупа Оперного театру відзначила своє 100-річчя. У ювілейному сезоні артисти планують показати глядачам балет «Дон Кіхот», «Жизель», «Коппелія» та багато інших перлин.

З приводу ювілею у репетиційній залі театру провели брифінг, на якому побував кореспондент Укрінформу.

Як розповіла помічниця генеральної директорки театру Людмила Сергійчук, балетну трупу було засновано у 1923 році. Тоді її очолив відомий італійський балетмейстер Роберт Баланотті. Першими постановками трупи стали балет «Коппелія» та «Корсар».

«Поряд із Робертом Баланотті треба згадати Касьяна Голейзовського – це експериментатор та визначна постать, яка змогла підштовхнути розвиток балетної трупи вперед. Як писала тоді міська преса, «Одеський театр став сучасним балетним Голлівудом, сучасною фабрикою нового танцю, звідки він має поширюватися всією Україною», – розповіла Сергійчук.

Серед визначних артистів трупи варто згадати Миколу Трегубова, Ігоря Чернишова, Наталю Риженко, Віктора Смірнова, Сільвію Вайтер, Ельвіру Караваєву та багато інших неймовірних творчих людей.

«Кожне ім’я – зіркове, вписане золотими літерами в історію нашої трупи. Всі вони складають славу Оперного. Ювілей балетної трупи нашого театру є ювілеєм балетного мистецтва України та світу, бо багато наших артистів працювали й працюють вже не в Одеській опері», – додала Сергійчук.

Про труднощі, з якими доводиться стикатися артистам через війну, розказав завідувач балетної трупи заслужений артист України Гаррі Севоян.

«Складно працювати під час повітряних тривог, нам доводиться переривати репетиції. Якщо тривога довга, м’язи артиста можуть охолонути і потрібен час, щоб продовжити репетицію. Проте ми пересилюємо ці фізичні й психологічні труднощі та продовжуємо працювати», – сказав Севоян.

Також завідувач трупи згадав артиста балету Ростислава Янчишина, який загинув на війні.

«Наш друг віддав своє життя за наше майбутнє, за нашу свободу. Це неоціненна втрата», – наголосив він.

Щодо планів на ювілейний сезон, то на глядачів чекає «Дон Кіхот», «Жизель», сучасний балет «Долі» та багато інших перлин. У планах театру також є постановка балету «Коппелія».

«Окремо хочу окреслити прем’єри наступного року. Це сучасний балет на музику українського композитора Олександра Родіна , балетна імпреза «Танго полум’я і льоду». Також в нашому репертуарі є вистави для родинного перегляду: балет «Казка», «Снігова Королева» та «Білосніжка», – додав Севоян.

Ювілейну ж дату театр святкує показом балету Адана «Жизель» (під орудою заслуженого артиста України Ігоря Шаврука).

За словами Севояна, до балетної трупи одеської опери входить 70 артистів. У трупі працюють не тільки одесити, а й переселенці. Репетиції проходять щодня з ранку до вечора.

До виходу на сцену молодих артистів готує заслужений артист України, провідний соліст балету Сергій Доценко. Він працює в Одеській опері з 1997 року. Починав артист із виконання другорядних ролей у «Сплячій красуні».

«Роки важкої праці над собою перетворили мене у майстра сцени, який передає свої знання майбутнім поколінням. Наразі ми робимо все можливе, щоб підтримувати культурний фронт. Ми дуже вдячні ЗСУ за те, що маємо можливість працювати», – додав Доценко.

Одеський оперний театр відзначає 100-річчя балетної трупи / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, Одеський національний академічний театр опери та балету виступив на сцені Афінського амфітеатру Одеона Ірода Античного.

Балет Одеса Театр

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *