В Україні пам’ятки рятують завдяки унікальній розробці, що віддзеркалює електрополе Землі

В Україні пам’ятки рятують завдяки унікальній розробці, що віддзеркалює електрополе Землі Ексклюзив 09.12.2023 10:34 Укрінформ Історичні пам’ятки Софії Київської, Києво-Печерської Лаври, церкви та палаци Львівської галереї мистецтв «лікують» від перезволоження завдяки швейцарському винаходу, який віддзеркалює електричне поле Землі та дає змогу уберегти не лише стіни будівлі, а й експонати фондів.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу розповів СЕО компанії BoiDry в Україні Єгор Жученко під час Форуму «Мистецтво перемоги», що проходить в Палаці Потоцьких у Львові.

«З початком війни до нас почали звертатися українські музеї та культурні установи з проханням зупинити перезволоження будівель. Їм важливо було вирішити кілька завдань. По-перше, привести фондосховища до належного стану для довгострокового збереження колекцій. Адже якщо у таких сховищах порушений мікроклімат, то твори, які там зберігаються, дуже швидко руйнуються. По-друге – стабілізувати стан будівель, підвищити їхню стійкість до зовнішніх факторів, в тому числі перед можливими обстрілами, вибухами. Третє питання стосувалося сакральних закладів, зокрема збереження фресок та олійного живопису», – зазначив Жученко.

На прикладі Палацу Потоцьких у Львові фахівець показав, що відбувається із історичними пам’ятками під час надмірної вологості.

«Якщо походити по приміщенні, можна побачити ось таку проблему на стінах – це руйнація внаслідок перезволоження. Щодо культурної спадщини, то ця хвороба є в кожній будівлі. Якщо порівнювати з людською хворобою, то це рак, який поступово руйнує ці споруди і нищить безцінні колекції. І наше завдання – побороти причину цієї хвороби. Старі споруди не мають гідроізоляційних бар’єрів і стіни починають натягувати воду із землі на кілька метрів. В цих випадках діє таке фізичне явище, як електрокосмос – це рух води по капілярах під дією зовнішнього електричного поля, яке йде від Землі. Наш прилад – це спеціальна антена, яка здатна уловити це випромінювання, віддзеркалити його в протилежному напрямку і таким чином зупинити перезволоження цілої будівлі від руйнівного впливу природи», – розповів Жученко.

Історичні пам’ятки України рятують від вологості за допомогою унікальної у світі розробки, що віддзеркалює електрополе Землі / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *