В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини

В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини Фото 16.10.2024 18:46 Укрінформ В Україні стартувала серія заходів, присвячених Міжнародному дню охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Першою подією став круглий стіл «Відновлення та стійкість: майбутнє через нематеріальну культурну спадщину» у Національній академії мистецтв.

Як повідомляє Укрінформ, під час заходу особливої уваги надали питанням захисту культурної ідентичності через збереження нематеріальної спадщини в умовах війни.

Як наголосили учасники круглого столу, Україна постала перед особливими викликами щодо збереження своєї культурної ідентичності і, зокрема, нематеріальної спадщини в умовах воєнних дій.

За переконанням міністра освіти та науки Оксена Лісового, збереження української національної ідентичності в умовах збройної агресії можливе насамперед через збереження культурної спадщини.

«Сьогодні ми говоримо про відновлення і стійкість і маємо розуміти, що фундаментальною основою стійкості є усвідомлення свого права на формування в цих умовах стійкої національної ідентичності та унікальності своєї культури. Наш споконвічний ворог прагне у нас це забрати. Визнання наших культурних феноменів є відновленням справедливості. І розуміння того, для чого треба захищати країну, приходить через культуру та усвідомлення надбань багатьох поколінь наших земляків. Це історія, література, мистецтво», – наголосив Лісовий.

Водночас, на думку заступниці міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасії Бондар, попри руйнівний фактор, війна дає новий досвід збереження й розвитку нематеріальної культурної спадщини.

«Важливо, щоб ми привертали увагу до України не лише війною. Те, що зараз відбувається в нашій країні, є насправді жахливим. Але водночас це дає нам новий досвід щодо збереження й розвитку нематеріальної спадщини в цих складних умовах і, крім іншого, заявляти про себе як про експертне середовище, представляючи велике культурне різнобарв’я нашої країни. Нашою метою є доводити і показувати, що ми за нація, яка в нас історія, звідки ми походимо. І все це доводиться, зокрема, нематеріальною спадщиною», – зазначила Бондар.

Тим часом кінорежисер, актор, музикант і скульптор Олесь Санін переконаний, що головною метою російського агресора є не просто захоплення земель, а знищення української ідентичності та культурної спадщини як її основи.

«Ворог прийшов не просто захопити наші землі, підприємства, корисні копалини, робочу силу, він прийшов знищити українців як націю. І зараз йдеться про збереження нашої ідентичності, культури, нації й народу на мапі світу», – наголосив Санін.

Всесвітні заходи, присвячені охороні нематеріальної культурної спадщини під егідою ЮНЕСКО, є гарною нагодою для України засвідчити себе глобальною нацією, вважає заступник міністра освіти Михайло Вінницький.

«Для нас це шанс застовпити себе в сім’ї народів, які мають що представити в культурній спадщині. У рамках світової конференції ЮНЕСКО це має засвідчити, що Україна є глобальною нацією, ми маємо чим пишатися, що показувати, і ми маємо займатися просвітництвом не лише в Україні, а й у світі», – зауважив Вінницький.

Під час заходу відкрили виставку «Жива спадщина: час, простір, культура», яка показує, як експерти з культурних практик охороняють та передають об’єкти спадщини в складних умовах боротьби України за своє існування. На експозиції представлено елементи української нематеріальної спадщини, які входять до списків ЮНЕСКО, зокрема Петриківський розпис, кримськотатарський орнамент Орнєк, Косівська кераміка, а також практики з охорони кобзарсько-лірницької традиції та писанкарства. Відвідувачі взяли участь у майстер-класах і спробували свої сили у грі на кобзі чи лірі.

В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини / Фото: Олександр Клименко, Укрінформ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *