Виставку «Незламна Херсонщина» планують показати у Гданську

Виставку «Незламна Херсонщина» планують показати у Гданську Ексклюзив 09.12.2023 11:35 Укрінформ Херсонський обласний краєзнавчий музей, який зазнав мародерств від російських окупантів, створив виставку «Незламна Херсонщина», яку хоче представити у польському Гданську.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомила директорка музею Ольга Гончарова під час Форуму «Мистецтво перемоги», що проходить у Львові.

«Ми створили виставку, яка називається «Незламна Херсонщина», в якій показали всі етапи наших бід з приходом російських «визволителів». Це і окупація, і деокупація, трагедія після підриву Каховської ГЕС, обстріли, які ми щодня і щоночі переживаємо. Ми хочемо, щоб про неї дізналася Європа і увесь світ, щоб привернути увагу до нашого горя. Так як Гданськ, який у 1939 році був першим із великих міст захоплений нацистами, Херсон пережив окупацію у 2022 від рашистів. Долі наших міст дуже подібні. І ми зараз шукаємо меценатів та партнерів, які б допомогли нам показати цю виставку саме в Гданську», – сказала Гончарова.

За її словами, до експозиції входять світлини відомого херсонського фотографа Олександра Корнякова, на яких зафіксовані мітинги-протести під час окупації, багато речей, які українські захисники передають за допомогою волонтерів із фронту, свідчення очевидців тортур і мародерства окупантами, а також артефакти російської агресії, які самі херсонці знаходять на вулицях міста.

«Зараз Херсон просто всіяний уламками, на кожному кроці – руйнування. Ми разом із мешканцями створювали цю виставку. Хоча були люди, які казали «Навіщо ви це робите? Йдуть обстріли, і так важко». Але ми віримо, що коли визволять лівобережну частину області, то одразу відкриємо двері для людей. Бо наразі робимо відео, показуємо фото і наша робота фіксується лише у віртуальному вимірі», – додала Гончаренко.

Також директорка розповіла, що цього року, замість звіту наукових праць, видали збірку спогадів співробітників Херсонського обласного краєзнавчого музею «Ненаукові записки». Її видання було приурочено до першої річниці визволення Херсона від російських окупантів. У збірці музейники діляться спогадами про період окупації міста російськими військами. Опис подій цього страшного часу тісно переплітається з особистими переживаннями краєзнавців.

«Видання збірки спогадів «Ненаукові записки» – це перша спроба написання сучасного літопису музею. Адже історія втрат культурної спадщини є невід’ємною частиною хроніки російсько-української війни», – додала керівниця музею.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові 8-9 грудня проходить Форум «Мистецтво перемоги», присвячений збереженню культурної спадщини України в умовах війни. Подія зібрала кілька десятків учасників з України, США, Польщі, Італії, Мальти офлайн та понад 600 онлайн.

Херсон Виставка Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *