У Львові відбулася прем’єра різдвяного мюзиклу від Мар’яни Савки

У Львові відбулася прем’єра різдвяного мюзиклу від Мар’яни Савки Фото 11.12.2023 13:02 Укрінформ Прем'єра мюзиклу «Пиши листи до Миколая!» про підготовку до свят родини, батько якої захищає Україну, відбулася у Львові.

Авторкою вистави стала відома українська поетеса, головна редакторка і співзасновниця «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз неможливо було оминути тему сучасності, не хотілося щось зовсім казкового, бо ми живемо в непростий час і мусимо говорити з дітьми про реальність. Але був момент, який мене примусив переписати увесь сценарій, бо історія була про батька, який повертається з війни на свята до сім’ї. І коли ми розпочали репетиційний процес, я спілкувалася з організаціями, які підтримують родини загиблих, і зрозуміла, що цього робити не можна, бо не до всіх повернуться тати. Тому у цій виставі батько не повертається додому, щоб жодна дитина, яка сидить в залі, не перенесла це на себе і не поставила собі в провину, що вона не так молилася до Миколая», – розповіла Савка.

Основна ідея мюзиклу, прем’єра якого відбулася 10 грудня, зосереджена на маскувальній сітці для ЗСУ, яку плете родина разом із сусідами. Цю сітку намагаються зіпсувати чорти, але янголи їх проганяють і доплітають тоді, коли люди сплять, перетворюючи на чарівну, яка зможе захистити не лише військових, а й усю Україну. Після вистави сітку планують передати на фронт. Її плели не лише учасники п’єси під час вистави, а й глядачі.

Участь у концерті взяли понад 150 артистів Львова, серед них три великих колективи – національна хорова капела «Дударик», симфонічний оркестр «INSO-Львів» та спортивний клуб черлідингу «Lviv Angels». За словами Савки, найважчим у постановці було зібрати усіх учасників на одній сцені під час репетицій.

Святий Миколай з’являється лише наприкінці п’єси, але дуже феєрично – на модернізованому електросамокаті. Його роль виконав 60-річний Олекса Кравчук, актор і режисер Львівського академічного театру «І люди, і ляльки», який з початком повномасштабного вторгнення пішов на фронт у складі 80-ї окремої десантної штурмової бригади снайпером. Тоді отримав позивний «Святий Миколай». Після поранення та довгого відновлення Кравчук привозив додому хлопців «на щиті», а зараз повернувся до Львова та став волонтером.

«Він фактично святий Миколай із ЗСУ і для ЗСУ. Його причетність до війська читається й у костюмі. Крім того, Олекса – ще й співрежисер п’єси, хоч і не завжди встигає на репетиції», – додала Савка.

У Львові відбулася прем’єра різдвяного мюзиклу від Мар’яни Савки / Фото: Сашко Балабай

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *