У Національній університетській бібліотеці Страсбурга з’явилась українська книжкова полиця

У Національній університетській бібліотеці Страсбурга з’явилась українська книжкова полиця Фото 16.10.2024 01:15 Укрінформ У Національній університетській бібліотеці Страсбурга, яка є другою за значенням науковою бібліотекою Франції, у вівторок відкрили книжкову полицю з новими україномовними виданнями.

Як передає кореспондент Укрінформу, на церемонії, зокрема, були присутні постійні представники чотирьох країн-членів Ради Європи.

«Ця книжкова полиця – не просто колекція книг, а свідчення сили та стійкості української культури. Проєкт «Українська книжкова полиця», започаткований першою леді України Оленою Зеленською, має на меті донести багатство української літератури до світу», – сказав на відкритті голова представництва України в Раді Європи Борис Тарасюк. За його словами, маючи понад сто дев'яносто книжкових полиць по всьому світу та колекцію з сорока дев’яти тисяч книг, цей проєкт прокладає шлях до кращого розуміння української нації та історії.

Як заявив постійний представник Франції у Раді Європи Пап Ндіайє, війна, яку продовжує Російська Федерація в Україні, це також напад на культуру.

«Це агресія проти музеїв, які були зруйновані, бібліотеки, які були розбиті, всього, що має історичний та культурний сенс для української нації», – сказав постпред Франції.

Ндіайє твердить, що потрібно вже зараз думати як допомогти відновити і відтворити культурну спадщину, яка була пошкоджена.

«І що може бути доречніше, ніж думати про це тут, в університетській бібліотеці Страсбурга, яка також колись була знищена війною, а потім відроджена. Я бачу в цьому знак, я бачу в цьому символ, а також, можливо, з часом, ноу-хау, яке є тут, в бібліотеці, і яке, я сподіваюся, ми зможемо використати для наших українських друзів», – розповів він.

Директор страсбурзької бібліотеки Ален Кола повідомив, що його заклад збирається співпрацювати з Національною бібліотекою України, зокрема, обмінюватись фондами та проводити спільні акції.

Книжкову поличку також відкривали постійний представник Німеччини в РЄ Хайке Тьєле та Литви – Андріус Крівас.

Український режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв подарував бібліотеці видання про історію кримських татар. Усього на новій полиці в бібліотеці з’явилось близько 70 цілком нових українських видань.

Нагадаємо, проєкт «Українська книжкова поличка», що реалізується під патронатом Першої Леді України Олени Зеленської, є спільною ініціативою, яку МЗС, МКІП та УІК запустили ще до повномасштабної агресії Росії проти України. Одним із його завдань є виведення української культури з тіні російської колоніальної думки, протидія російській пропаганді та відкриття України для іноземної аудиторії через літературу.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт "Українська книжкова поличка", який реалізовують під патронатом дружини Президента Олени Зеленської, охопив вже 50 країн.

Фото: Лідія Таран, Укрінформ

Бібліотека Книги Страсбург Олена Зеленська

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *