Україна та Азербайджан розвиватимуть нові напрямки культурного співробітництва

Україна та Азербайджан розвиватимуть нові напрямки культурного співробітництва 08.12.2023 01:30 Укрінформ Відбулася зустріч т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва з послом Азербайджанської Республіки в Україні Сеймуром Мардалієвим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

У ході зустрічі сторони обговорили пріоритетні напрямки співпраці між Україною та Азербайджаном, зокрема щодо збереження культурної спадщини, розвитку українського творчого потенціалу та розширення міжнародного культурного співробітництва.

Посол Азербайджанської Республіки в Україні підкреслив важливість культурного обміну та гуманітарного співробітництва між країнами.

«Наша головна мета – розвивати та підтримувати стратегічне партнерство з Україною. Ми не лише оголошуємо це тут, але й активно просуваємо цю ідею на міжнародному рівні. У нас є конкретні плани щодо відновлення культурного центру в Ірпені, і ми впевнені, що в наступному році з’являться можливості для практичної реалізації нових проєктів та створення основи для культурних ініціатив», – заявив він.

Зокрема Мардалієв висловив готовність організовувати різноманітні культурні заходи, такі як дні джазу, опери, балету, концерти, а також спільні кінофестивалі та покази фільмів.

Карандєєв подякував уряду та народу Азербайджану за підтримку під час повномасштабного вторгнення та висловив зацікавленість у подальшому розвитку співпраці в культурній сфері. Зокрема, він наголосив на важливості спільної роботи у збереженні культурної спадщини, яка включає підготовку реставраторів та обмін досвідом через різноманітні навчальні заходи та консультації для проведення реставраційних робіт.

«Дуже важливий аспект, який ми можемо успішно розвивати разом з Азербайджаном, – це збереження нематеріальної культурної спадщини. Традиції, які мають глибокий сенс в Азербайджані, є для нас надзвичайно близькими. Зі свого боку, ми прагнемо зберігати свою ідентичність, включаючи елементи до списків ЮНЕСКО. Розширення цього списку служить гарантією того, що наші традиції будуть збережені», – підкреслив т.в.о. міністра.

Під час зустрічі він вказав на важливість збереження культурного потенціалу, особливо для творчих людей. Висловив ідею обміну між дитячими та музейними культурними установами. Також запропонував розширити міжнародну культурну співпрацю, де Азербайджан може виступити стратегічним посередником для українських колективів на світовому рівні.

«Українська діаспора в Азербайджані активно сприяє розвитку культури свого народу, що є важливим для нашої горизонтальної культурної співпраці. Ці люди також сподіваються на нашу взаємну підтримку. Ми висловлюємо вдячність за проведення культурних заходів для української діаспори. Нам важливо, щоб вони зберігали свою мову та культуру і не втрачали зв’язку з Україною», – зазначив Карандєєв.

Як передавав Укрінформ, раніше Азербайджан передав українським рятувальникам машину механізованого розмінування Revival P.

Азербайджан Культура Україна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *