Український ПЕН оголосив список найкращих книжок 2023 року

Український ПЕН оголосив список найкращих книжок 2023 року 28.12.2023 16:45 Укрінформ Громадська організація «Український ПЕН» обрала найкращі українські книжки 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба громадської організації, передає Укрінформ.

Так, серед найкращих книжок у номінації «Художня література» прозові твори «Мертві стукають» (Вікторія Дудик); «Колонія. Нові темні віки» (Максим Кідрук); «Драбина» (Євгенія Кузнєцова ); «Дзвінка. Українка, народжена в СРСР» (Ніна Кур’ята); поезія «Смарагдова сукня» (Тетяна Винник); «Перекопане» (Ярослав Гадзінський; «Дні тривог» (Анатолій Дністровий); «Тут були ми» Артур Дронь; «Скрипниківка» (Сергій Жадан ) та інші.

До списку книг в жанрі «Нон-фікш» потрапили: «В кафе екзистенціалістів: свобода, буття та абрикосові коктейлі» (Сара Бейквелл); «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» (Володимир В'ятрович); «69 спецій для серця» (Андрій Гудима) та інші.

Серед есеїстики виділено: «Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку ХХ століття» (Віра Агеєва); «Ерос і Психея» (Володимир Єрмоленко); «Схід українського сонця» (Катерина Зарембо) та інші.

У категорії біографія / мемуари/ інтерв'ю / епістолярій / щоденники (українською і переклади) – «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський і його час» (Віра Агеєва); «Леся Українка. Книги Сивілли» (Тамара Гундорова); «#Маріуполь #Надія» (Надія Сухорукова) та інші.

До списку найкращих видань для дітей та підлітків увійшли: «Різдвяні справи детектива Жерара» (Іван Андрусяк), «Годинник Аріадни» (Анна Багряна), «Ольвія. Зима змін» (Олексій Гедеонов) та інші.

З повним списком найкращих книжок 2023 року можна ознайомитись за посиланням.

Як повідомлялося, на книжковому фестивалі Kyiv Book Weekend презентували документальну книгу Артема Шевченка «Воєнна розвідка України. У небі, на морі, на землі».

Книги Література ПЕН-центр

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *