Зеленська закликала українців більше читати і дізнаватися про Україну з книг

Зеленська закликала українців більше читати і дізнаватися про Україну з книг 04.12.2023 14:05 Укрінформ Перша леді України Олена Зеленська закликає українців більше читати і глибше дізнаватися про Україну саме з книжок.

Про це вона написала у Телеграмі, зазначивши, що за ініціативою Українського інституту книги 4 грудня стартує Національний тиждень читання, передає Укрінформ.

"У закордонних презентаціях українських книжкових поличок (а їх у бібліотеках 43 країн світу ми відкрили вже 183) завжди закликаю «прочитати» Україну не з новин, а з глибших джерел – книжок. Бо, коли читаємо написане якісно та вдумливо, краще розуміємо не лише тему, а й себе. Сьогодні хочу закликати до цього вже українців, бо за ініціативою Українського інституту книги 4 грудня стартує Національний тиждень читання", – зазначила Зеленська.

Вона зауважила, що Український інститут книги нещодавно провів дослідження та визначив: щодня відкриває книжку 17% опитаних (проти 8% у 2020 році). При цьому, за її словами, суттєво зріс показник читання українською: 54% зазначили, що читають нею (на 22% більше, ніж у 2020 році).

"Очевидно, є щось у цьому процесі, що заспокоює й дає відчуття контролю, якого так потребуємо", – сказала перша леді.

Вона також розповіла, що читає на даний час сама і радить прочитати іншим.

За словами Зеленської, зараз вона читає американського історика й дослідника України Тімоті Снайдера. «Якщо ми хочемо краще розуміти добро та зло, нам слід реанімувати історію». Це цитата з його книги «Шлях до несвободи. Росія. Європа. Америка», – зазначила вона.

Перша леді звернула увагу на те, що Снайдер своїми книгами реанімує події, впливи, ідеї, що іноді могли залишитися поза увагою широкого загалу, але призвели до тих наслідків і подій, які ми спостерігаємо зараз.

"Як зростав тоталітаризм у путінській Росії, які ідеологи минулого (і сучасні) допомогли йому зрости? Чому саме Україна є театром жахливої війни? Як змінюється світ? «Шлях до несвободи…» заглиблюється в російську, українську, європейську та американську історії, наскільки це необхідно, щоб окреслити політичні проблеми сучасності й розвіяти деякі міфи, які їх оповивають», – пояснює автор основну ідею своєї книги", – розповіла Зеленська.

Вона зауважила, що із захопленням стежить за Снайдером, глибоко поважає його роботу і радить почитати цього автора усім, хто хоче глибоко розібратися, що ж трапилося, здавалося б, з іще вчора «нормальним» світом, і що нам тепер із цим робити.

Перша леді також закликала українців ділитися інформацією один з одним про прочитані нещодавно книги і свої висновки.

"Поділитися хорошою книжкою – це поділитися силою духу. Тим паче зараз", – підкреслила Зеленська.

Як повідомлялося, в Україні стартував третій за рахунком Національний тиждень читання. Він об’єднує між собою читачів, видавців, письменників, книгарів зі всієї країни та покликаний розвивати культуру читання серед українців.

Тренд 2023 року на тижні читання – "Бути своїми".

Ініціював проведення Національного тижня читання Український інститут книги. Він дещо схожий на модерований флешмоб – Інститут закликає людей купувати книжки на подарунки, поширювати інформацію про свої улюблені літературні твори і ділитися враженнями від прочитаного.

Книги Література Україна Олена Зеленська

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *