Замах на Фіцо: нападник підтримував надання військової допомоги Україні, — ЗМІ

Фото: TASR | Юрай Цинтула скоїв замах на Роберта Фіцо 15 травня

Затриманий на судовому слуханні заявив, що вважає нинішню владу “Іудою щодо Європейського Союзу”. Також Цинтулу непокоїли добрі відносини прем’єра Словаччини з Росією і Угорщиною.

Related video

Нападник на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо Юрай Цинтула на допиті заявив, що не хотів вбивати очільника уряду. Він мав на меті “зашкодити здоров’ю” Фіцо, аби той не зміг далі вести політику, з якою нападник незгодний. Про це повідомило словацьке видання Pravda, яке має у розпорядженні постанову про досудове ув’язнення Цинтули.

Згідно з документом, затриманий заявив, що влада переслідує діячів культури, чинить тиск на ЗМІ в Словаччині, а також не надає військову допомогу Україні. Він вважає нинішню владу “Іудою щодо Європейського Союзу”, тому і “вирішив діяти”.

Нападник запевнив, що не збирався стріляти в охоронців Фіцо чи відкривати вогонь по натовпу.

Один зі свідків стверджував, що чув, як Цинтула говорив “ворожі й злісні речі” про прем’єра Словаччини, і що його турбувало те, як він поводиться щодо Росії та Угорщини і що має з ними добрі відносини.

Зазначається, що напад на Фіцо чоловік почав планувати 13 травня, для цього використав 9-міліметровий пістолет CZ 75 чеського виробництва, яким законно володів з 1992 року. Про виїзне засідання уряду він дізнався зі ЗМІ, після чого вирішив реалізувати свій задум.

Суд залишив підозрюваного під вартою. Йому загрожує покарання від 25 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Нагадаємо, 15 травня 71-річний письменник Юрай Цинтула стріляв у прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Політика оперували протягом декількох годин.

20 травня міністр внутрішніх справ країни Матуш Шутай-Ешток заявив, що нападник міг мати спільників.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *