Знову в строю: США поновили членство в ЮНЕСКО

У штаб-квартирі організації у Франції знову замайорів американський прапор. США вийшли з ЮНЕСКО у 2018 році в період президентства Трампа. Причиною стала критика організацією політики Ізраїлю.

Related video

У вівторок, 25 липня, відбулася церемонія підняття прапора США з нагоди офіційного повернення країни до складу Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), повідомляється на сайті організації.

“Повернення Сполучених Штатів до ЮНЕСКО звершено: вони знову офіційно стали членом нашої організації”, – сказала гендиректорка Організації Одрі Азуле.

Зазначається, що церемонія підняття американського прапора у штаб-квартирі ЮНЕСКО у Франції символізує відданість США глобальній співпраці у галузі освіти, культури та науки з організацією.

На урочистому заході була присутня перша леді країни Джилл Байден.

Вихід США зі складу ЮНЕСКО

Сполучені Штати вийшли з ЮНЕСКО 31 грудня 2018 року в період президентства Дональда Трампа. Вашингтон мотивував рішення необхідністю повної, на його погляд, перебудови Організації, а також її негативним ставленням до політики Ізраїлю в регіоні. Ізраїль тоді також оголосив про вихід із ЮНЕСКО після того, як у грудні 2017 року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, що засуджує рішення президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

Наприкінці червня 2023 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили резолюцію, що схвалює повернення США до складу організації.

Станом на 2023 рік ЮНЕСКО включає 194 країни-члени та 12 асоційованих членів.

Нагадаємо, вночі 23 липня російські загарбники випустили 19 ракет по історичному центру Одеси. Внаслідок обстрілу, руйнувань зазнала низка музеїв, включених до фонду Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: археологічний та літературний музеї, а також музей морського флоту.

10 квітня 2023 року міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що на місці затоплення крейсера “Москва”, по якому ЗСУ вдарили ракетами “Нептун” 14 квітня 2022 року, відкриють підводний музей. Цей об’єкт уже внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

У столиці Єгипту Каїрі, деякі оголошені об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поховання “Міста мертвих”, опинилися під загрозою знищення. Місце поховання біля підніжжя пагорбів Мокаттам руйнують, щоб прокласти нові дороги.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *