Перші президентські вибори у Фінляндії, країні НАТО: жодного кандидата з проросійською риторикою

Перші президентські вибори у Фінляндії, країні НАТО: жодного кандидата з проросійською риторикою 30.01.2024 14:10 Укрінформ Головне дізнаємось у другому турі, проте й тепер багато що зрозуміло

Минулого року ми аналізували підсумки парламентських виборів у Суомі. І дивувалися тоді вражаючій щільності результатів у першій трійці переможців. На фінських президентських виборах, які відбулися минулої неділі, – історія майже така ж, принаймні стосовно двійки лідерів, які пройшли у другий тур. Різниця між ними – менш ніж півтора відсотка.

Проситься й інша паралель. Вибори у фінський парламент, Едускунту, проходили 4 квітня 2023 року, коли відбувалася історична подія: Фінляндія вступила до НАТО! Через те й поточні вибори глави країни стали історичними – країна обирала першого «натовського» президента. І це наклало відбиток на всю подію.

ФІНСЬКІ ВИБОРИ І СОЛОДКІ ЗГАДКИ МОСКВИ ПРО «ШЕПТУНА ПУТІНА»

Насамперед варто нагадати, що Фінляндія є парламентсько-президентською республікою. Президент виконує важливі державницькі функції – у тісній співпраці з урядом має керувати зовнішньою та безпековою політикою, є головнокомандувачем. Відповідно саме він – головний представник країни на самітах та інших важливих зустрічах альянсу.

Тому не дивно, що на цих президентських виборах саме ця тематика, зовнішньополітична та безпекова, була провідною. І тут уперше за всю післявоєнну історію (тобто після 1945-го з довгими десятиріччями «фінляндізації») не було жодного кандидата, який би благодушно та примирливо говорив на користь Росії.

Зрозуміло, що Кремль сам багато зробив для цього: розв’язав повномасштабну агресію проти України; проводить спецоперації з тиску нелегальними мігрантами на російсько-фінському кордоні; регулярно погрожує Фінляндії військовою силою. Але це все призвело до зворотного результату – жорсткої риторики на адресу Москви від усіх, абсолютно всіх дев’яти кандидатів у президенти!

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *