Скасування контрактної аспірантури: у Міносвіти не шукають вступників заради відстрочки

Фото: buki.com.ua | Журналісти задаються питанням про те, чому контрактну аспірантуру не скасували раніше, до початку вступної кампанії 2024 року

За інформацією Міносвіти, зі 100 000 вступників до аспірантури на денну форму понад 90% — чоловіки призовного віку з магістерськими дипломами.

Related video

Міністерство освіти та науки України не виявляє осіб, які вступають до аспірантури лише для того, щоб отримати відстрочку від мобілізації. Представники міністерства заявили, що зміни у вступній кампанії спрямовані на те, щоб забезпечити право на освіту, а саме зберегти “легітимність аспірантів”. Про це повідомляє видання LIGA.net, журналісти якого направили запит до пресслужби МОН.

Журналісти поставили запитання про те, чому контрактну аспірантуру не скасували раніше, до початку вступної кампанії 2024 року? І чи не було це спробою “заманити” на Єдиний вступний іспит (ЄВІ) якомога більше громадян чоловічої статі, які шукають можливості отримати відстрочку від мобілізації? До слова, про призупинення контрактної форми аспірантури оголосили в перший день іспиту.

“МОН не займається тим, щоб виявляти осіб, які не готові виконувати свій конституційний обов’язок. Відповідно, жодного задуму заманювати на іспити не було”, — відповіли представники Міносвіти.

У відомстві додали, що навчання в аспірантурі — відповідальний процес, який має на меті поглибити дослідницькі досягнення та розвивати науковий пласт української освіти.

Нововведення покликані зберегти “легітимність аспірантів”, пояснили в міністерстві, а контрактну форму для аспірантів на денній формі скасували вже після початку вступного іспиту, оскільки дані про кількість абітурієнтів-чоловіків призовного віку з’явилися лише напередодні.

З 100 000 вступників до аспірантури понад 90% — чоловіки призовного віку з магістерськими дипломами, а, ухвалюючи рішення про скасування платної форми для денної форми аспірантури, у міністерстві керувалися порадами інших держвідомств.

Нагадаємо, що чиновники підняли бал Єдиного вступного іспиту для вступників до аспірантури, а також змінили правила приймання заявок, ідеться в наказі Міносвіти.

Також Фокус у своєму матеріалі пояснював, до чого може призвести скандальне рішення МОН.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *