“Ці люди неминуче стануть тими, хто керуватиме планетою”: Чому молодь зневажає роботу і у всіх проблемах звинувачує дорослих

Зумерами заведено називати молодих людей, які народилися на початку нульових років 20 століття, тобто зараз їм від 20 до 24 років. Вони не мислять своє життя без інтернету та комфортного міського середовища. Їхнє покоління, ще, не торкнулися великих соціальних потрясінь, інформує Ukr.Media.

Ці молоді люди неминуче стануть тими, хто керуватиме планетою в найближчій перспективі.

Вивчаючи форуми та популярні сайти (іноземні та вітчизняні), де зумери діляться своїми переживаннями та ставленням до світу, можливо побачити кілька характерних тенденцій, які допоможуть нам краще їх зрозуміти.

Відношенням зумерів до роботи

Ось типовий твіт молодої людини у соціальній мережі, який під собою набирає десятки тисяч коментарів.

"Мені страшно уявити, що доведеться 40 років ходити на роботу та просиджувати штани в офісі, виконуючи роботу, яка мені не цікава. Це пекло. По 9 -12 годин на день витрачати на роботу плюс кілька годин у дорозі, потім приходити додому, їсти і лягати спати. Так день у день. У суботу треба встигнути все, що хотів зробити на тижні. Таке життя не для мене. Тому я вирішив працювати на себе і менше витрачати, щоб зберегти гроші на пристойне життя. У такому становищі неможливо завести сім'ю тому, що побачення та стосунки забирають дуже багато ресурсів. Через все це мені дуже сумно".

Подібна тенденція до роботи підтверджується відгуками роботодавців з усього світу. Виходячи з їхнього досвіду, зумера, як працівника можна охарактеризувати так:

  • Він може влаштуватися на роботу, відпрацювати якийсь час, а потім просто встати та піти. Його не турбують адміністративні наслідки такої дії. Через кілька днів зумер напише керівнику повідомлення та попросить перерахувати йому зарплату.

  • Зумер може звільнитися через те, що робота здається йому надто нудною, колектив, на його думку, токсичний, не бачить перспектив для розвитку. Трапляються й екзотичні причини для звільнення. Наприклад, в офісі занадто спекотно чи робоче місце знаходиться на сонячному боці.

  • Зумер погано пристосований до виконання рутинної роботи та освоєння великих обсягів інформації. Простими словами у зумерів страждає пам'ять і здатність до концентрації уваги.

Де ж вони тоді працюють?

Логіка сучасних міст навчила зумерів не триматися за роботу, оскільки вони легко можуть знайти собі місце у сфері обслуговування. Продавець, офіціант, доставник, будь-хто. У цих нішах завжди є вакансії тому, що зумери перетікають з одного місця в інше, ніде довго не затримуючись, а отже, залишаючи вакансії, які може зайняти інший молодий претендент.

Сучасну економіку тримає на плаву, ще тримає, покоління людей, яким зараз від 30 до 60 років. У їхньому світогляді ще живе переконання про те, що робота і стабільність — це одні з найважливіших аспектів життя. Вони на власному досвіді знають про те, що можна буквально опинитися без засобів до існування і стати на поріг виживання.

Чому зумери не хочуть працювати

Свідомість зумерів розбестили соціальні мережі. Якщо змалку дивитися контент, в якому показується, що розкішне життя можна вести не прикладаючи до цього особливих сил, то, безумовно, повіриш у це, як в абсолютну істину.

Зумери бачать, що шлях до щастя лежить у блогерстві, грі на біржі чи IT. Будь-який інший вид діяльності апріорі програш та життєва невдача. У роликах у соціальних мережах видно чітке протиставлення: з одного боку невдаха роботяга, з дітьми та іпотекою, з іншого успішна молода людина, яка заробляє мільйони на репі або криптовалюті, яка може буквально кидатися грошима.

Важливо враховувати ще й те, що використання гаджетів змалку призводить до інформаційної дебільності. Свідомість зумера не здатна до тривалої концентрації тому, що сформувалася на кліпах і роликах з картинок, що швидко змінюються. Разом із цим інтернет скасував необхідність запам'ятовування, тобто пам'ять більше не потрібна, адже будь-яку інформацію можна подивитися в інтернеті, головне знати шлях до неї. Сьогодні будь-який школяр може дізнатися про роки життя царя Хаммурапі за кілька секунд, навіть не вміючи писати, голосовий набір і потрібні дані перед тобою.

З огляду на ці дані можна дійти невтішного висновку у тому, що зумер — це молодший школяр у тілі статевозрілої людини. Жодної відповідальності, тільки бажання.

Відносини зумерів до дорослих людей

Дорослим для зумера буде будь-яка людина від 30 років. Але цікаво не це. Зумер, поряд з іншим, розбещений ще так званими "ліберальними цінностями".

Що мається на увазі.

Для молодої людини сьогодні нормально мати психологічний розлад. Ось приклад.

Молоді дівчата років 20 починаю знайомство з молодими людьми з наступних фраз:

"У мене були токсичні батьки, тому маю біполярний розлад. Не зважай, якщо я раптом почну плакати".

Або

"Взимку доведеться звільнитися з роботи, бо в мене буде депресія".

Або

"Я не готова починати стосунки доки не пропрацюю дитячі травми".

Проблема не в тому, що зумери вигадують собі хвороби та обґрунтовують їх наявність токсичністю дорослих. Зумерів день за днем переконують у цьому. У мережах терабайти відео, де молоді люди обсмоктують та смакують свої хвороби, ділитися переживаннями і начебто змагаються у тому, кому живеться гірше.

Не дивно, що дорослий світ в очах зумера є уособленням погано. Відповідальність, примус, нудьга. Не дивно, що провину за свій незадовільний стан треба перекласти на плечі іншого кандидата — дорослого.

Хто винен

Наївно звинувачувати у ситуації самих зумерів. Не самі вони себе такими виховали. Ці люди, тіло від тіла своїх батьків. Це ми передовірили їхнє виховання гаджетам. Це ми намагалися захистити їх від бід дорослого життя, дати те, чого самі не мали. Всім відомо, куди встелена дорога з добрих намірів.

При цьому не варто списувати з рахунків, що зумери стали ресурсом у руках міжнародних корпорацій. Цим великим братам не потрібні робочі руки, головне бути аудиторією та споживачем. Дивитися відео, щоб корпорації заробляли гроші на рекламі і купувати джинси потрібного бренду, щоб інша корпорація мала гроші на рекламу. Заробити на джинси та інтернет завжди можна у найближчій кав'ярні або одягнувши жовтий рюкзак, розносити їжу по будинках таких самих зумерів. Геніальне, безвідходне виробництво.

Похмура виходить картинка. Але життя складніше і, на щастя, у зумерів є чудові якості, в яких вони багато в чому випереджають нас.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *