Небулізація і Гранпротек — надійні інструменти в руках фермерів

Препарат Гранпротек, КЕ — інсектицид контактної дії, в основі якої речовина дельтаметрин. Використовується при небулізації для знищення комах-шкідників. Широко поширений у сучасній сільськогосподарській сфері. Гранпротек, КЕ є концентратом емульсії, який перед застосуванням необхідно розбавити водою в певних пропорціях.

Використовується цей препарат не лише для обробки зерна, а й спецобладнання, сільхоз-інструменту, приміщень тощо. Дельтаметрин ніяк не впливає на врожайності зернової культури, її якості, властивості. Ось чому цей інсектицид вважається одним із найбільш ефективних та надійних інструментів фермера. Але про все по порядку.

Що таке небулізація

Небулізація — обробка зернових мас з використанням спеціальних інсектицидів та обладнання. Технологія розроблена французькою Генеральною Компанією Інсектицидів (Compagnie Générale Des Insecticides, нині — Sojam). В процесі небулізації зерно рівномірно покривається інсектицидом в процесі закладки в елеватор, при вивантаженні з нього, при зберіганні.

Методика проста. Але за цією простотою стоять складні багаторічні дослідження та виготовлення унікальних за складом препаратів для знищення шкідників. називаються ці препарати — Пірігрен та Гранпротек.

В процесі небулізації на спецобладнання подається стиснене повітря та інсектицид. Вони проходять через форсунку спеціальної форми, завдяки якій можливо максимально рівномірно розподілити мікроскопічні (всього 10-20 мікрон) частинки. Це відбувається в рамках чітко розрахованих параметрів (швидкості подачі препарату та рівня тиску повітря).

Важливість небулізації

Потрібно розуміти, що зерно, яке відправляється на тривале зберігання, без обробки може бути знищене шкідниками в кількості до 25%. А якщо провести небулізацію, вона повністю виключить ризик появи в зерновій масі вогнищ ураження шкідниками.

При цьому проводити обробку краще саме на етапі завантаження культури в елеватор, бо якісно обробити масу в процесі зберігання непросто (це обумовлено особливостями конструкції зерносховища).

Тому, якщо партію вже заражено або йдеться про зерно, яке вирушає на зберігання, культуру обов’язково потрібно обробити Пірігреном чи Гранпротеком. Адже тільки за такого підходу можна практично повністю виключити ризик виникнення в елеваторі шкідників. Більш того, із зерном на зберіганні непросто проводити маніпуляції по його знезараженню, тому набагато простіше, швидше та зручніше провести саме небулізацію.

Переваги застосування Гранпротек, КЕ

Гранпротек, КЕ: Ефективний інсектицид для захисту зернаМожна виділити 8 «параметрів», що вигідно відрізняють Гранпротек, КЕ  від інших засобів для боротьби зі шкідниками:

  1. Будь-який інсектицид, що використовується в рамках небулізації, забезпечує майже миттєве ураження комах-шкідників.
  2. Обробку можна проводити над зерном, що призначене для сівби. Препарати ніяк не впливають на сходи.
  3. Діючі речовини не завдають жодної шкоди продукції, тому що максимальне дозування може складати всього 0,25-0,5 мг/кг (при максимально допустимій нормі 1-2 мг/кг).
  4. Обробка ніяк не позначається на якості зерна (0% вмісту) і не впливає на процеси його переробки (в тому числі — виробництва харчової продукції).
  5. Ефективність дії речовин поширюється на всіх шкідників, оскільки препарат починає «працювати» при контакті або ковтанні.
  6. Речовини стабільні у повітрі, мають хорошу термостійкість, розкладаються під впливом ультрафіолетового випромінювання та сонячного світла.
  7. За допомогою Гранпротек, КЕ можна проводити дезінсекцію приміщень, сільськогосподарського обладнання чи інвентарю для зберігання продуктів рослинного походження.
  8. Достатньо всього однієї обробки на сезон. Тривалість дії препаратів зберігається від 5 до 12 місяців (залежить від дозування).

Крім того, небулізація з використанням Гранпротек, КЕ широко використовується в Євросоюзі. Навіть більше — в ЄС їх навіть рекомендують для знищення шкідників сільськогосподарських культур (наприклад, кукурудзи, призначеної для експорту).

Використовуючи інсектицид Гранпротек, КЕ, можна досягти максимально надійного та ефективного захисту зернової культури від хрущаків, довгоносиків, хибнокороїдів, інших шкідників.

Коли слід застосовувати Гранпротек, КЕ

Можна виділити 4 ситуації, у яких використовується саме цей інсектицид:

  1. Обробка кукурудзи, яку планують експортувати до країн Євросоюзу. Тому, що саме цей препарат дозволений і рекомендований для застосування у країнах ЄС.
  2. Профілактика зараження зерна шкідниками. Препарат потрібно використовувати навіть у тих ситуаціях, коли комах не видно, адже немає гарантії, що вони дійсно не присутні в зерносховищі.
  3. Знищення комах-шкідників. Гранпротек, КЕ заснований на дельтаметрині та додатково включає піпероніл бутоксид. Ці речовини забезпечують швидкий параліч та загибель комах. Після обробки протягом 24-96 годин усі (100%) комах гинуть. Швидкість настання ефекту залежить від температури.
  4. Додаткова дезінфекція сільськогосподарських обладнання та приміщень. Гранпротек, КЕ рекомендують використовувати для обробки зерносховищ. Це не обов’язково — найчастіше такий підхід практикується для перестрахування.

Про токсичність Гранпротек, КЕ

Треба пам’ятати, що дельтаметрин відноситься до речовин 3 класу токсичної небезпеки. Тобто його можна застосовувати в широкому діапазоні галузей, але тільки при дотриманні певних умов.

ІНшими словами при небулізації робітники зобов’язані використовувати спеціальний захист для шкіри, очей та дихальних шляхів: рукавички, респіратори, захисні окуляри, захисні костюми.

А якщо врахувати, що в процесі застосування Гранпротек, КЕ використовуються малі дози дельтаметрину, такі запобіжні заходи гарантують робітникам та врожаю абсолютну, стовідсоткову безпеку. Це стосується також і довкілля.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *