Археологи Полтавщини провели дослідження Глинського комплексу

Археологи Полтавщини провели дослідження Глинського комплексу Фото 02.07.2024 06:05 Укрінформ Глинський археологічний комплекс під Полтавою дослідили науковці Історико-культурного заповідника «Більськ», знахідки засвідчили, що тут у Х столітті існувала розвинена культура.

Про це начальник Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Артефакти, які історики продовжують знаходити на території нашої області, засвідчують, що тут віддавна був політичний, економічний і культурний осередок. У червні науковці історико-культурного заповідника «Більськ» і студенти полтавського педуніверситету працювали в межах Глинського археологічного комплексу. Досліджували курган, який був частково зруйнований дорогою в середині ХХ століття», – написав Пронін.

Він уточнив, що під насипом виявили ямне поховання, а ще в кургані знайшли залізний ніж із прямою спинкою, поясне кільце та саманідський дирхем (арабську монету, карбовану між 913-942 роками в Бухарі).

Значення даних артефактів кореспондентові Укрінформу пояснив директор заповідника «Більськ» Ігор Корост.

Директор заповідника «Більськ» Ігор Корост розповів кореспонденту Укрінформу, що дослідженню передувала т. зв. LIDAR-зйомка місцевості. Апаратуру заповіднику надав Ukraine Art Aid Center.

«Найголовніша цінність LIDAR зйомки – надання максимально точних даних (з відхиленням до долі сантиметра) про розташування археологічного об'єкта, який в залісненій місцевості та чагарниках неможливо зафіксувати іншими доступними методами та технологіями. Мало того, деталізація LIDAR зйомки дає навіть змогу розгледіти, чи грабувався курган раніше», – наголосив Корост.

Як повідомляв Укрінформ, німецькі фахівці долучаться до наукових досліджень Більського городища.

Фото: Філіп Пронін / Телеграм

Полтавщина Поховання Артефакт Курган

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *