Директор Одеського археологічного музею пояснив, яким чином могли зникнути експонати

Директор Одеського археологічного музею пояснив, яким чином могли зникнути експонати Фото 08.05.2024 14:24 Укрінформ Ймовірною причиною зникнення колекції глиняних люльок стала практика роботи з експонатами поза межами музею.

Про це на пресконференції повідомив директор Одеського археологічного музею Ігор Піструіл, передає Укрінформ.

«Практика видачі музейних предметів для роботи і аналізу вдома існувала. Бували прикрі випадки, коли експонати не поверталися до музею. Знаю історію, коли професор університету Мечникова взяв у нас книгу для вивчення та помер. Його родичі здали його бібліотеку до університету. Так наша книга стала зберігатися в ОНУ. Тут, напевно, так і було. Винесли для роботи та таким чином люльки загубилися», – припустив Піструіл.

Він наголосив, що коли обійняв посаду директора музею, одним з перших його наказів була заборона виносу експонатів та документації за межі музею.

Також директор повідомив, що зниклі експонати правоохоронці знайшли та вилучили у перекупника, який намагався продати люльки в інтернеті.

Як повідомляв Укрінформ, на одному з приватних інтернет-аукціонів виявили в продажу турецькі та татарські люльки XVI-XVIII ст. із фондів Одеського археологічного музею. Директор музею написав заяву в поліцію про перевірку факту продажу колекцій на сайті, встановлення їх місцезнаходження та повернення до фондів музею. Також в музеї почали шукати зазначені люльки у фондах, однак процес уповільнюється через нестачу працівників. Напередодні Великодня поліція повернула експонати в музей.

Археологи Одеса Музейний експонат

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *