До 100-річчя Параджанова на кінофесті «Миколайчук-OPEN» покажуть «Тіні забутих предків»

До 100-річчя Параджанова на кінофесті «Миколайчук-OPEN» покажуть «Тіні забутих предків» 09.03.2024 10:39 Укрінформ У Чернівцях на традиційному кінофестивалі "Миколайчук OPEN" до 100-річчя Сергія Параджанова покажуть фільм «Тіні забутих предків». .

Про це йдеться у пресрелізі організаторів фестивалю, який є у розпорядженні Укрінформу.

"Цього року з 15 до 23 червня у Чернівцях відбудеться вже третій фестиваль глядацького кіно "Миколайчук OPEN", створений після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022-му. Спеціальною подією стане вшанування 100-річчя режисера Сергія Параджанова та показ фільму "Тіні забутих предків" (1965 р.)", – йдеться у повідомленні.

За словами організаторів, кілька років тому українські кінознавці визнали цю картину найважливішим українським фільмом всіх часів. Над створенням шедевру працювала група видатних українських культурних діячів: сценарист Іван Чендей, композитор Мирослав Скорик, а оператором став Юрій Іллєнко, також відомий як режисер класичних фільмів українського поетичного кіно.

Іван Миколайчук зіграв у фільмі головну роль, а кохану героя Марічку втілила актриса Лариса Кадочнікова. Відтоді акторка носила звання музи українського поетичного кіно, а в 2024 році вона стане музою Третього кінофестивалю "Миколайчук OPEN". Традиційно оргкомітет обирає музою фестивалю видатну українську акторку.

Також організатори зазначають, що 15 червня Чернівці святкуватимуть день народження натхненника фестивалю, українського актора, сценариста та режисера Івана Миколайчука. У рамках кіноогляду відбудеться спеціальний показ фільму "Іду до тебе…" (1971 р.) за участі Миколайчука, що оповідає історію Лесі Українки.

"Режисер фільму Микола Мащенко цього року міг би святкувати 95-річний ювілей. Фільм представлений у відновленій версії. Сканування плівки буде здійснено Довженко-Центром за сприяння та фінансової підтримки ГО "Вільна шпальта", кінофестивалю "Миколайчук OPEN" та культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука", – додали організатори фестивалю.

Крім того, вперше на фестивалі буде представлена нова позаконкурсна секція "Під сузір’ям Близнюків". Секція присвячена незвичайним фантастичним фільмам та досліджує межі жанру. Відкриє показ ігрова картина "Божественність" (Divinity) режисера Едді Альказара. Виконавчим продюсером стрічки є легендарний режисер Стівен Содерберг.

Фільм "Божественність" вперше представили на кінофестивалі Sundance у січні 2023 року, а пізніше стрічка була показана у програмах головних фестивалів жанрового кіно – Fantasia та Sitges.

Організатори нагадали, що до 20 березня триває відбір фільмів для участі на фестивалі. Подати фільм можна через платформу FilmFreeway.

Як повідомлялося, фестиваль глядацького кіно "Миколайчук OPEN" став першим кінофестивалем, що відбувся офлайн у червні 2022 року за умов повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Кадр із фільму «Тіні забутих предків» 

Іван Миколайчук Кіно Параджанов Кінофестиваль Тіні забутих предків

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *