Донецький драмтеатр презентував у Румунії виставу «Марiупольська драма»

Донецький драмтеатр презентував у Румунії виставу «Марiупольська драма» Фото 17.06.2024 14:16 Укрінформ Донецький академічний обласний драмтеатр, релокований з Маріуполя в Ужгород, презентував у Румунії виставу «Марiупольська драма» на міжнародному театральному фестивалі BABEL F.A.S.T.24.

Про це повідомили в Донецькій обласній державній адміністрації, передає Укрінформ.

«Колектив Донецького академічного обласного драматичного театру (м. Маріуполь) після повномаcштабного вторгнення РФ в Україну вже вдруге побував на міжнародному театральному фестивалі BABEL F.A.S.T. …Театр презентував виставу-сторітелінг «Марiупольська драма» за свідченням самих учасників подій, після якої увесь зал, стоячи, аплодував нашому театру», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що фестиваль пройшов у румунському місті Тарговіште, поряд із Бухарестом. Показ вистави «Марiупольська драма» відбувався з англійськими субтитрами.

Після фестивалю пройшла пресконференція та спілкування з журналістами, де актори театру продовжили розповідати свою історію та ділитися інформацією про Україну і життя театру.

У рамках заходу було організовано низку неформальних зустрічей із колективами театрів інших країн – знайомство та обговорення вистав, обмін думками, враженнями, подіями. Українські актори театру встигли побувати на виставах італійського, корейського, китайського, британського, японського, молдовського та румунського театрів, взяли участь у акторській фотосесії з відомим фотогуру Simion Buia в театрі Toni Bulandra та майстер-класі з пластики, побачили архітектуру та природу Румунії.

Донецький академічний обласний драмтеатр презентував у Румунії виставу «Марiупольська драма» / Фото: dn.gov.ua

В повідомленні підкреслюється, що актори з Донецького академічного обласного драмтеатру подякували румунським друзям Teatrul Tony Bulandra та команді фестивалю за запрошення, теплий прийом театру, підтримку та солідарність із Україною.

Донецький академічний обласний драматичний театр — цей театр у Маріуполі був одним з найстаріших театрів Лівобережної України. Приміщення театру було зруйновано прямим влучанням надпотужної бомби, скинутої з російського бомбардувальника 16 березня 2022 року під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Рішення про відновлення роботи Донецького драматичного театру підписав тодішній начальник Донецької ОВА Павло Кириленко. Виконуючою обов'язки директорки-художньої керівниці театру з 6 травня 2022 було призначено Людмилу Колосович. З колективу понад 200 осіб до Ужгорода переїхали 13 членів колективу, з яких актори — лише семеро. Репетиції та прем'єра відбулася на сцені Закарпатського музично-драматичного театру ім. Братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв в Ужгороді. Першою постановкою відновленого театру стала вистава Людмили Колосович «Крик нації» про життя і долю поета-дисидента Василя Стуса.

Маріуполь Румунія Театр

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *