Іконописці відтворили образ Пресвятої Богородиці Звягельської

Іконописці відтворили образ Пресвятої Богородиці Звягельської Фото 31.01.2024 09:49 Укрінформ Іконописці відтворили ікону Пресвятої Богородиці Звягельської, яка за переказами вціліла під час спалення Звягеля у XIII столітті.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Звягельська міськрада.

«30 січня, у день пам’яті Василя Великого Кесарійського, Григорія Богослова Назіанзина та Івана Золотоустого (Трисвяття або Собор Трьох Святителів), у Свято-Михайлівському соборі ПЦУ був здійснений чин освячення унікальної ікони Пресвятої Богородиці Звягельської. Чин освячення очолив єпископ Житомирський і Овруцький ПЦУ Преосвященнійший Паїсій… Ця подія відбулася за сприяння о.Леоніда Бачинського з Білої Церкви, іконописиці Ірини Феоктистової з Харкова, Наталії Павленко (по матері – Лянгус), Людмили Стадник, Олени Кущікової, Миколая Васіль'єва, Ганни Лускіної. Завдячуючи цим людям, зроблена копія репродукції святині», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що образ Пресвятої Богородиці Звягельської постійно перебуватиме у Свято-Михайлівському соборі Звягеля.

Згідно з історичною довідкою, 767 років тому Звягель був вщент спалений королем Данилом та його братом Васильком. Вціліла ікона «Звягельська Богоматір» потрапила до Луцька як військовий трофей. Невдовзі місто стало княжою та єпископською резиденцією Волинського князівства, а ікона отримала нову назву – «Волинська», з якою і дійшла до наших часів.

Історія її перевезення до Києва нині не досліджена. За останніми свідченнями, ікона може зберігатися у фондах Національного художнього музею.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві презентували виставку ікон «Під покровом Богородиці», що датуються XVI-XX століттями.

Фото: Звягельська міськрада, Facebook

Історія Ікона Житомирщина

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *