Кравчук: У Резолюції ПАРЄ закріплена підтримка української культури та збереження ідентичності

Кравчук: У Резолюції ПАРЄ закріплена підтримка української культури та збереження ідентичності 27.06.2024 16:49 Укрінформ Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала за резолюцію «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру», яка містить безпрецедентні положення щодо підтримки української культури та збереження ідентичності.

Про це повідомила народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня української делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради.

«Резолюція засуджує систематичну державну політику русифікації, що здійснюється РФ з 2014 року на окупованих територіях України, включаючи заперечення української культурної ідентичності, мови, літератури та історії», – зазначила вона.

За словами народної депутатки, в документі чітко закріплено, що навмисне знищення культурної спадщини та стирання культурної ідентичності в Україні є воєнними злочинами, злочинами проти людяності та свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську національну ідентичність.

Вона наголосила, що резолюція закликає держави-члени ратифікувати конвенції Ради Європи про захист культурної спадщини, посилити санкції за свавільні військові руйнування, не виправдані «нагальною військовою необхідністю», розширити сферу свого правового регулювання, включивши до неї порушення проти культурної спадщини, зокрема культурні чистки.

Документ закликає міжнародних партнерів передбачати повне відшкодування на основі міжнародного права, зокрема шляхом реституції, компенсації, реабілітації, сатисфакції та гарантій неповторення руйнувань, а також наголошує на необхідності зміцнювати здатність боротися з незаконним обігом культурних цінностей тощо.

«Окрім того, держави-члени організації допомагатимуть Україні: збирати, фіксувати, документувати та зберігати докази злочинів, скоєних Росією проти матеріальної та нематеріальної культурної спадщини в Україні, в тому числі з метою оцінки збитків та отримання репарацій, оцифровувати об'єкти культурної спадщини та власності, розбудовувати інституційну спроможність для забезпечення найкращого використання фінансування, покращення управління спадщиною та здійснення реконструкції, розробляти проєкти для культурної спадщини, підтримки культурної життєздатності та культурних обмінів», – поінформувала політик.

За її словами, резолюція є важливим фундаментом для того, аби відповідальність для Росії за зазіхання на українську ідентичність настала.

«Уже розпочинаємо роботу над імплементацією! Я вдячна нашій команді, усім українським і зарубіжним фахівцям та експертам за величезну роботу над доповіддю та резолюцією. Це наш спільний успіх», – наголосила Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, на літній сесії в Страсбурзі Парламентська асамблея ухвалила резолюцію «Про боротьбу зі стиранням культурної ідентичності під час війни та миру».

Фото: Верховна рада України

Кравчук Культура Культурна спадщина ПАРЄ Україна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *