Музей Гончара презентував альбом «Україна та українці»

Музей Гончара презентував альбом «Україна та українці» Фото 02.06.2024 13:20 Укрінформ Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» представив мистецько-наукове видання «Україна та українці», де на 130 аркушах йдеться про характерні риси життя українців.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, презентація відбулася у межах «Книжкового арсеналу».

«Цей проєкт – про вічне. Наше спілкування та мислення базується на пам'яті, де закладені мова, історія, культура. Іван Макарович Гончар зібрав у 1960-х велику колекцію, а в 1970-х, коли йому заборонили проводити освітянську роботу, почав формувати альбоми зі світлинами, що вилилося у 18 томів. Якби такі люди, як Гончар, не боролися за виживання українців, нас би і не було», – сказав генеральний директор НЦНК «Музей Івана Гончара» Петро Гончар.

Основою для видання «Україна та українці» стали однойменні історико-етнографічні мистецькі альбоми Івана Гончара, що налічують понад 1500 аркушів та упорядковані за регіонами України. Новий альбом вмістив 130 аркушів, де використані фото зі всіх регіонів, однак акцентуються ті місцевості, що найбільше постраждали від гуманітарних і техногенних катастроф ХХ століття, а також зазнали руйнацій внаслідок російсько-української війни. Зокрема наявні світлини Гостомеля, Бучі та Бородянки.

«Ми розробляли альбом з думкою про те, що це – довготривалий проєкт: ми хочемо видати всі 18 томів. Концепція полягає в тому, що в нас є біле полотно, і зважаючи на те, що нас бентежить, що зараз відбувається у нас в країні, що нам болить або чим ми надихаємося, ми змінюємо наповнення кожного з томів», – сказала артдиректорка проєкту Анна Куц.

Вона зазначила, що перший том є знайомством українців зі своєю історією, мовляв, «ми дивимося з боку сучасної України на стару Україну і крізь стару Україну ми бачимо себе» – саме для цього, за її словами, обкладинка книги має «дзеркальне» покриття.

Музей Гончара презентував альбом «Україна та українці» / Фото: Світлана Ткачук, Укрінформ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *