На Хмельниччині археологи почали розкопки древнього кургану

На Хмельниччині археологи почали розкопки древнього кургану Ексклюзив 11.06.2024 17:21 Укрінформ На Хмельниччині розпочала роботу об’єднана археологічна експедиція двох університетів для дослідження древнього кургану. Пам'ятка археології розташована у селі Маліївці Новодунаєвецької громади.

Про це Укрінформу повідомила директорка Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасіїя Донець.

За її словами, експедиція об'єднала дві групи студентів – Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Археологічні дослідження розпочато під егідою обласного історико-культурного музею, а також громадської організації «Малієвецька спадщина».

На Хмельниччині розпочали археологічне дослідження древнього кургану / Фото надала Анастасія Донець

«У громаді є 17 курганів. Але цей давно мене притягував, наче магніт. Попередня гіпотеза, що курган — або скіфського періоду, або доби бронзи. Відповідь про датування буде за результатами археологічних досліджень. Дуже прикро, що його тривалий час розорювали. Тепер тут розпочали розкопки. Сподіваюсь, знахідки будуть історично цінними, а може, хоч це і жарт, вдасться знайти й поховання скіфського царя з конем», – сказала Донець.

Метою роботи експедиції, наголосила вона, є дослідження і музеєфікація кургану. Адже він має вигідне розташування – одразу біля дороги, тож результати розкопок і їх збереження можуть стати підсиленням туристичного потенціалу Маліївців. Паралельно відбуватиметься навчальна практика студентів. Їх разом із науковими керівниками поселили у пристосованому приміщенні музею.

Директорка закладу додала, що в ніч перед початком робіт провели своєрідний ритуал посвячення студентів в археологи: палили багаття на кургані – просили древні світи відкрити свої таємниці в ім’я науки.

Зараз там знімають верхній шар. За сприятливої погоди перші результати дослідження сподіваються отримати до кінця тижня.

Як повідомлялось, музею історії Хмельницького передали унікальну археологічну знахідку.

Археологи Хмельниччина Експедиція Твіттер

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *