У Вінниці відбудеться міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь»

У Вінниці відбудеться міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь» Відео 11.06.2024 18:07 Укрінформ У Вінниці 22 червня відбудеться міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь».

Про це організатори фестивалю повідомили у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Саме цей фестиваль зберігає старовинний звичай запалення «живого вогню». Щороку його видобувають методом тертя на спеціальному пристрої. Реконструкцію цього обряду ви можете побачити лише на нашому фестивалі. Більше того, ви можете стати учасником його видобування спільно зі справжніми козаками», – йдеться у повідомленні.

Як зазначила організаторка фестивалю Ольга Маліновська, для фундаторів фесту головною метою було і є відстоювання проукраїнської позиції. А під час війни його проведення стане для гостей та учасників ще й способом відстоювати свою ідентичність.

Щорічно на фестиваль запрошують майстрів народної творчості, свою майстерність демонструють вишивальниці, гончарі, ткалі, майстри соломко- та лозоплетіння, майстри петриківського, самчиківського та подільського розпису, майстри по дереву та каменю, інших традиційних українських ремесел. Обовʼязково проводяться козацькі виставки зброї, показові бої, розваги і відтворюється гра «Лава на лаву».

На сцені фестивалю виступлять народні колективи, солісти, хореографічні колективи та рок-гурти.

Фестиваль відбудеться 22 червня на території Вінницького обласного центру культури «Щедрик». Фестивальні заходи триватимуть з 12.00 до 21.00.

Як повідомлялося, міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь» заснований 2009 року Вінницьким козацьким полком ім. Івана Богуна з метою відродження козацтва, збереження культурної спадщини, встановлення історичної справедливості та популяризація української мови.

Фото: ФБ

Фестиваль Вінниця Вінниччина

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *