На Миколаївщині прокуратура вимагає повернути державі пам’ятку археології доби бронзи та заліза

На Миколаївщині прокуратура вимагає повернути державі пам’ятку археології доби бронзи та заліза 16.02.2024 16:19 Укрінформ На Миколаївщині прокуратура через суд вимагає повернути у державну власність пам’ятку археології доби бронзи та заліза.

Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Новоодеський районний суд відкрив провадження за позовом Миколаївської окружної прокуратури про повернення державі пам’ятки археології місцевого значення – курганної групи № 2, що є поховальним пам’ятником, датованим добою бронзи та заліза IV тис. до н. е. – I тис. н.е., та земельної ділянки, на який він розташований", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що спірну земельну ділянку на території Новоодеського району ділянку з розташованим на ній курганом на початку 2000-х років незаконно передано у приватну власність. Територія пам’ятки не була виділена у державному акті на право приватної власності на землю, а охоронні зобов’язання щодо неї не визначалися.

Таким чином, відведення у приватну власність земельної ділянки з розташованою на ній пам’яткою археології супроводжувалось фактичною незаконною зміною цільового призначення цієї ділянки всупереч вимогам ч. ч. 1, 2 ст. 20, ст. 122 ЗК України із земель історико-культурного призначення на землі сільськогосподарського призначення.

В подальшому ділянка з розташованим на ній курганом була успадкована іншою особою та продовжує перебувати у приватній власності.

Водночас, відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини», пам’ятки археології, а також землі, на яких розташовані такі пам’ятки, не можуть перебувати у приватній власності.

Як повідомлялося, на Миколаївщині державі повернули чотири кургани епохи пізньої бронзи та раннього заліза.

Фото: Миколаївська обласна прокуратура

Археологи Історія Миколаївщина Пам'ятка Прокуратура

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *