На Тернопільщині археологи виявили нові артефакти трипільської культури

На Тернопільщині археологи виявили нові артефакти трипільської культури Фото 02.04.2024 15:09 Укрінформ На Тернопільщині під час планових археологічних обстежень трипільських поселень виявлено фрагменти кераміки, крем'яні знаряддя праці та глиняні фігурки, яким понад 5 тисяч років.

Про це повідомили у Борщівському обласному краєзнавчому музеї, передає Укрінформ.

«Весняна пора є сприятливою для виявлення і фіксації нових археологічних пам’яток. В першу чергу проводять рятувальні роботи на пам’ятках, які руйнуються глибокою оранкою. Це збір матеріалів, визначення їх культурної приналежності та введення нових пам’яток до наукового реєстру», – йдеться у повідомленні.

Археолог Михайло Сохацький спільно з музейними працівниками продовжили планові археологічні обстеження трипільських поселень поблизу сіл Залісся та Ланівці.

«В останні роки для обробітку землі почали використовувати дуже потужну техніку. У зв’язку з таким інтенсивним обробітком землі на глибину до 35-40 сантиметрів руйнуються пам’ятки, які тисячі років зберігалися під землею. Саме такий випадок стався поблизу села Залісся. Місцеві жителі, а саме парох села та вчитель історії повідомили нас про цю знахідку», – зауважив Сохацький.

Дослідники з’ясували, що на цьому місці було, за приблизними підрахунками, 35 жител трипільців. У кожному з них могли жити 10-15 людей. Такі поселення облаштовували біля водойм і завжди обирали місця на підвищеннях, щоб сонячні промені освічували оселі.

На поверхні розораних пам’яток дослідники виявили фрагменти кераміки.

«Також ми зібрали крем'яні знаряддя праці, а також предмет фігуральної пластики – кам’яну фігурку людини. Щоправда, вона була розламана, але це цінний артефакт, якому понад 5 тисяч років. Знайдені матеріали доповнять археологічну фондову колекцію Борщівського обласного краєзнавчого музею», – додав Сохацький.

Як повідомляв Укрінформ, археологи потрапили в один із шести склепів Галицького замку.

Фото: Борщівський обласний краєзнавчий музей

Археологи Пам'ятка Тернопільщина Трипільське поселення

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *