На Тернопільщині у підземеллях Свято-Миколаївського собору знайшли розграбовані поховання

На Тернопільщині у підземеллях Свято-Миколаївського собору знайшли розграбовані поховання Фото 25.03.2024 16:28 Укрінформ У місті Кременець, що на Тернопільщині, у підземеллях Свято-Миколаївського собору знайшли розграбовані поховання місцевих жителів, які датуються ХVІІ-XVIII століттям.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу директор Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин.

"Коли ми спустилися у крипту, побачили знищені поховання. Розкриті і розтрощені труни, кістки померлих складені в одному місці, їхній одяг, складений у купу, в іншому. З побаченого можна зрозуміти, що останки зумисне діставали з могил, витрушували кістки, щоб виявити цінні предмети. З дитячих поховань навіть здерті натрунні хрести, які могли бути з дорогоцінних металів. Ми помітили також ґрунт, який, ймовірно, просівали у пошуках цінностей», – розповідає Василь Ільчишин.

Свято-Миколаївський собор у минулому був парафіяльним костелом. Його збудували католицькі монахи францисканського Ордену наприкінці 16 століття. У крипті храму могли були поховані були заможні жителі міста, які мали стосунок до будівництва храму чи жертвували кошти на нього.

«Свято-Миколаївський собор був у користуванні представників московського патріархату майже 200 років, – розповідає Василь Ільчишин. – Передали його заповіднику наприкінці листопада минулого року. Після цього у храмі провели інвентеризацію. Згодом почали шукати вхід у крипту, адже відомості про це існували давно».

Василь Ільчишин подав заяву в правоохоронні органи після виявлених фактів. Йдеться не лише про наругу над похованнями, а й незаконні пошукові роботи на пам’ятці культурної спадщини національного значення. Також у крипті планують провести дослідження виявлених поховань.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому армією РФ Маріуполі окупанти знищують курган «Дід» – археологічну пам’ятку V тис. до н.е.

Фото надані Василем Ільчишиним

Церква Пам'ятка Тернопільщина Підземелля Поховання

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *