Одеський будинок вчених включать до списку будівель, які допоможе відремонтувати Італія – Карандєєв

Одеський будинок вчених включать до списку будівель, які допоможе відремонтувати Італія – Карандєєв 16.04.2024 10:14 Укрінформ Одеський будинок вчених внесуть до списку будівель, на нагальний ремонт яких Італія виділить €45 мільйонів.

Про це під час робочого візиту до Одеси повідомив т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв, передає Укрінформ.

Керівництво Одеського будинку вчених, який постраждав від ракетного удару у липні 2023 року, поінформувало Карандєєва щодо аварійного стану будівлі. У пам’ятці архітектури вибиті вікна, пошкоджені дах та підпірні стіни. Через це будинку загрожує обрушення.

«У 2020 році ми робили укріплення підпірної стіни, завдяки цим роботам зараз стіна встояла. Наразі цей вузол треба терміново ремонтувати. Раніше будували без фундаменту, і під будинком відбувається зсув ґрунтів, підпірні стіни стримують цей процес, але теж «повзуть». Першочергово потрібно зупинити зсув стін та ґрунтів. У комплексі роботи з відновлення пам’ятки архітектури спеціалісти оцінюють у 52 млн гривень, першочергові ж нагальні роботи зі стабілізації та консервації будівлі складають10 млн гривень», – повідомила директорка Будинку вчених Світлана Жекова.

Через те, що вікна у Будинку вчених закрили фанерою, всередині будівлі розвилася пліснява. Тож необхідно терміново облаштувати й системи вентиляції.

Також у пам’ятці архітектури розбиті 22 аутентичних вітражі, зараз вони зберігаються у підвалі будинку.

«Вітражі пережили Другу світову війну. А росіян не пережили», – зауважила Жекова.

За її словами, організація зверталася за допомогою до благодійного фонду World Monuments Fund. Заявку там прийняли 16 листопада, але відповіді досі не надали.

«За два тижні ми підпишемо меморандум з урядом Італії, за яким отримаємо €45 мільйонів на першочергові роботи з відновлення пам’яток архітектури у зоні ЮНЕСКО. Ми можемо туди включити й пропозиції щодо протиаварійних та консерваційних робіт у Будинку вчених», – повідомив Карандєєв.

Будинок вчених – пам'ятник архітектури, яка будувалася і перебудовувалася з 1830 по 1897 роки за смаками і можливостями господарів, що змінювалися. Перший власник – ротмістр Хорват, архітектором будинку того часу краєзнавці вважають Г. І. Торічеллі. У 1840-і роки будинок став власністю графа М. Д. Толстого, який доручив Л. Ц. Оттону та К. О. Даллакве переоформити інтер'єри в дусі еклектики. У 1897-1898 роках будинок перебудували за проєктом віденських архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера (автори проєкту Одеського оперного театру).

Як повідомляв Укрінформ, уряди Італії та України підпишуть меморандум про співпрацю, за яким Україна отримає 45 млн євро на проведення нагальних протиаварійних та консерваційних робіт у постраждалих об’єктах культурної спадщини охоронної зони ЮНЕСКО в Одесі.

Італія Одеса Пам'ятка МКІП Ростислав Карандєєв

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *