Оперна співачка Зоряна Кушплер презентувала альбом «Ukrainian InterMezzo»

Оперна співачка Зоряна Кушплер презентувала альбом «Ukrainian InterMezzo» Фото, відео 13.12.2023 10:48 Укрінформ Багаторічна солістка Віденської національної опери, професорка співу в університеті Моцартеум (Австрія) Зоряна Кушплер презентувала перший у світі альбом з українським репертуаром для меццо-сопрано, записаний з релокованим до Львова симфонічним оркестром Луганської обласної філармонії.

Про це Укрінформу повідомила оперна співачка.

«Ідея такого альбому з’явилася одразу, як в Україні почалася повномасштабна війна. Я вирішила, що саме зараз світ має більше дізнатися про українську музику. Уже багато років я живу за межами України і розумію, що українська музика є практично terra incognita для широкого загалу. Сподіваюся, цей диск ще більше відкриє музичну Україну для світу», – зазначила Кушплер.

Вона розповіла, що з репертуаром визначилася досить швидко, адже мала улюблені українські романси, написані тільки для голосу та фортепіано, але з дитинства уявляла собі їх з оркестром. Тому замовила для них оркестровки, які виконав український композитор Віктор Камінський.

Диск Зоряна Кушплер присвятила памʼяті свого батька – народного артиста України, професора Ігоря Кушплера.

«Саме він виховав мене співачкою і прищепив глибоку любов до української музики! Саме його твором розпочинаю свій диск», – додала вона.

До компакт-диску «Ukrainian InterMezzo / Українське ІнтерМеццо» увійшло 12 творів відомих українських композиторів: Миколи Лисенка, Анатолія Кос-Анатольського, Бориса Лятошинського, Ігоря Кушплера, Костянтина Данькевича, Юлія Мейтуса, Віктора Матюка, Олеся Чишка та Олега Ківи. Тут і самостійні вокальні твори, зокрема романси, і арії з опер “Тарас Бульба”, “Назар Стодоля” і “Богдан Хмельницький”.

Запис альбому відбувся у Львові у серпні 2022 року в Органному залі. У створенні компакт-диску взяв участь релокований Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії, який через війну росії проти України вже вдруге вимушений відновлювати свою діяльність на новому місці: у 2015 році колектив перемістився з Луганська до Сєвєродонецька, а у 2022-му – релокувався до Львова.

Як повідомляв Укрінформ, у Львівській опері відбулася прем’єра модерн-балету «Тіні забутих предків» у постановці Артема Шошина на музику Івана Небесного, лібрето Василя Вовкуна.

Фото надані Зоряною Кушплер

Культура Музика Опера Україна Відень

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *