Польський митець представив інсталяцію, якою розповідає про війну в Україні

Польський митець представив інсталяцію, якою розповідає про війну в Україні Фото 01.10.2023 12:40 Укрінформ Польський митець Александр Яніцький (Alek Janicki) представив у Свіржі інсталяцію-перформанс, яка входить до проєкту TRANS/IT/US, в межах Вроцлавського бієнале 2023 та розповідає світові через мистецькі сенси про війну в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми з друзями з Польщі, України, Італії та Японії започаткували акцію TRANS/IT/US в травні 2023 року. Розпочалася вона онлайн-представленням перфомансу у Свіржі в рамках Міжнародної Вроцлавської бієнале медіамистецтва, яка є провідною мистецькою подією в Європі та включає виставки в Кракові та Венеції. Ця акція свідчить про співпрацю та солідарність, розповідає про драматизм війни в Україні, стираючи кордони», – зазначив Яніцький.

За словами митця, TRANS/IT/US – це багатовимірна діяльність: на тлі мистецьких заходів також відбувається співпраця між польськими громадянами та спільнотою біженців з України, таким чином йде документація роботи у галузі архітектури, мистецтва, освіти, а головне – це спроба передати, що відбувається у Польщі та Україні з початком повномасштабної війни.

Представлення проєкту у Свірзькому замку відбулося в межах V Міжнародного фестивалю архітектури та мистецтва «ВЕЖА» та включає три складових. Першою та основною стала інсталяція – перформанс Black Satori («Чорне дзеркало»): посеред залу митець розмістив у формі великого кола друзки битих дзеркал, в яких відображалося слово «ДІМ», написане різними мовами на стелі. Кожен охочий міг стати учасником мистецького дійства, пройшовшись по битих дзеркалах.

«Ця інсталяція присвячена тому, що відбувається зараз в Україні. Точно така ж є у Кракові. Це певна метафора того, в чому ми зараз живемо: як руйнується світ, уособлений колом, наш дім, мрії, життя… Ходячи по друзках, ми відчуваємо фізичний дискомфорт від звуку та дотику, що показує емоційний стан кожного, адже саме людина є основною частиною цього перформансу», – додав Яніцький.

Польський митець представив інсталяцію, якою розповідає про війну в Україні / Фото: Людмила Гринюк

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *