Помер видатний албанський письменник Ісмаїл Кадаре

Помер видатний албанський письменник Ісмаїл Кадаре 01.07.2024 14:08 Укрінформ Відомий албанський письменник Ісмаїл Кадаре помер на 89-му році життя.

Про це повідомляє AP, передає Укрінформ.

Редактор видавництва Onufri Буджар Худрі зазначив, що 88-річний літератор помер у лікарні у понеділок уранці.

Персонал медзакладу повідомив журналістам, що письменника доправили до відділення невідкладної допомоги після зупинки серця.

Співчуття висловив президент Албанії Байрам Бегай. «Албанія та албанці втратили генія слова, свого духовного емансипатора, Балкани – співця своїх міфів, Європа та світ – одного з найвідоміших представників сучасної літератури», – йдеться у його заяві.

Кадаре здобув міжнародне визнання після публікації свого роману «Генерал мертвої армії» у1963 році.

Письменник утік з Албанії до Франції восени 1990 року, за кілька місяців до падіння комуністичного режиму. Відтоді він жив у Парижі і лише нещодавно повернувся до Тирани.

Торік президент Франції Еммануель Макрон під час візиту до Албанії удостоїв його титулу Великого офіцера ордена Почесного легіону.

Кадаре – автор понад 80 романів, п’єс, сценаріїв, віршів, есе та збірок оповідань, перекладених 45 мовами. Він має низку міжнародних премій, зокрема Букерівську (2005 р.), і тривалий час вважався потенційним претендентом на Нобелівську премію з літератури.

Як повідомляв Укрінформ, у віці 90 років помер американський актор Білл Коббс.

Фото: Murdo Macleod/The Guardian

Албанія Смерть Письменник

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *