При створенні фільму «Інший Франко» використали відео, на якому можна почути голос сина письменника

При створенні фільму «Інший Франко» використали відео, на якому можна почути голос сина письменника 09.02.2024 18:33 Укрінформ При підготовці фільму «Інший Франко» творці використали оцифроване відео з кіноархіву, на якому можна почути голос наймолодшого сина українського письменника Івана Франка – Петра.

Про це в Івано-Франківську на пресконференції з нагоди прем’єри стрічки «Інший Франко» повідомив пластун Тарас Зень, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми надіслали творцям цього фільму відео, яке нам вдалося оцифрувати у кінофотоархіві. Там нам вдалося оцифрувати два відеофрагменти, де фігурує Петро Франко… Ми надіслали, і вже знімальна група, ми так розуміємо, орієнтувалась на це відео і використовувала його для підготовки зйомок стрічки («Інший Франко» – ред.)», – зазначив Зень.

За його словами, перший фрагмент автентичного відео створений у 1939 році. На ньому Петро Франко виступає у залі Верховної Ради.

«І це єдине відео, на якому можна почути голос Петра Франка», – зазначив Зень.

Він додав, що другий фрагмент вже німого відео з Петром Франком знято у Нагуєвичах за рік до його загибелі.

Тарас Зень переконаний, що Петро Франко точно б потрапив в українську історію, навіть якби не був сином Каменяра.

«Одна з перших осіб, яка на Галичині сіла за штурвал літака, це був Петро Франко. Його називають батьком українського літунства», – додав Тарас Зень.

Роль дружини Петра Франка, Ольги, зіграли дві акторки – Лілія Абрам’юк та Надія Левченко. Остання зіграла вже зрілу Ольгу, маму двох дітей. Її акторка бачила вольовою жінкою , що знайшла в собі сміливість написати і видати книгу про галицьку кухню.

«І це було не так просто в той час. Але в кіно ми багато дискутували з цього приводу з продюсерами і режисерами, бо вони бачили її дуже виваженою, спокійною, яка не перечить чоловікові. Мені один раз вдалося вибороти момент, де я показую, що таки маю вплив на чоловіка», – розповіла Надія Левченко.

Головні ролі у фільмі зіграли В’ячеслав Довженко та Ахтем Сеїтаблаєв. Для фільму було збудовано репліку літака Першої світової війни моделі «Альбатрос». Літак позначений бортовим номером LVGC-15960, з таким самим бортовим номером літав і Петро Франко.

Фільм «Інший Франко» знімали у 2019 році. Прем’єра стрічки переносилась спочатку через коронавірус, потім через початок повномасштабної війни в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у кінопрокат в Україні 8 лютого вийшов фільм «Інший Франко» про наймолодшого сина українського письменника Івана Франка.

Фото: Adastra Cinema

Архів Франко Кіно фільм

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *