Стабілізатор напруги: види та особливості

Зміна характеристик електричної мережі негативно впливає на будь-яку техніку. Найбільш небезпечними є значні стрибки напруги, які призводять до збоїв в роботі електроприладів і їхньої несправності. Для захисту недешевого обладнання кращим рішенням є придбати стабілізатор напруги. Цей пристрій покращить якість електрозабезпечення. Однак перед тим як придбати стабілізатор напруги на сайті https://220volt.com.ua/, важливо розібратися в його видах.

Різновиди стабілізаторів

Головне призначення пристрою — автоматичне підтримання оптимальних параметрів, незалежно від змін, які відбуваються в електромережі. Якщо ви вибираєте модель для будинку чи квартири, варто звернути увагу на таке обладнання:

  • релейне;
  • електронне;
  • електромеханічне (сервопривідне);
  • інверторне.

Релейні моделі — найбільш розповсюджений вид стабілізаторів, який має просту конструкцію і доступну вартість. Перемиканням обмоток трансформатора управляє мікропроцесор та реле. При роботі таких приладів чути клацання. До переваг релейної моделі відносять доступну вартість, невеликі розміри і вагу, широкий робочий діапазон температур, ефективний захист від перенапруги та короткого замикання. Водночас вони відрізняються низькою точністю, незначною швидкістю реагування приладу і ступеневим регулюванням.

Головними елементами електронних стабілізаторів є трансформатор, процесор і напівпровідники. Ці моделі надійніші і точніші релейних, тому їх найчастіше використовують на об’єктах приватного сектору. До переваг цифрових або електронних моделей відносять незначну похибку стабілізації, швидкість реагування, значний діапазон напруги, надійний захист, довгий строк роботи та безшумність. Серед недоліків — висока ціна, чутливість до значних коливань і електромережі.

Електромеханічні моделі використовують в мережах, для яких є типовими значні стрибки напруги і пролонговані навантаження. Такі стабілізатори можуть працювати при низьких температурах. Вони відрізняються точністю, плавним регулюванням і прийнятною ціною. Окрім того, пристрої стійкі до перевантажень і мають вражаючий діапазон робочої напруги. До негативних моментів використання сервопривідних пристроїв відносять значну вагу і габарити, неможливість використання з газовими системами і підвищений рівень шуму.

Інверторні моделі не мають трансформатора. Нормалізація напруги відбувається за рахунок конденсаторів і напівпровідників. До переваг таких стабілізаторів відносять максимальну точність, плавність регулювання, мінімальний рівень шуму, довгий строк експлуатації, найбільший діапазон вхідної напруги. Серед негативних факторів — висока ціна і відносна шумність при наявності примусового охолодження.

Крім виду обладнання, при виборі стабілізатора слід звертати увагу на такі характеристики, як:

  • потужність приладів;
  • точність стабілізації;
  • діапазон вхідної напруги;
  • тип — однофазний або трифазний.

Ще один критерій — наявність або відсутність режиму «байпас».

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *