Традицію Щедрого вечора включили до нематеріальної культурної спадщини України

Традицію Щедрого вечора включили до нематеріальної культурної спадщини України 26.12.2023 17:08 Укрінформ Традицію Щедрого вечора в Україні включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Рішення ухвалило Міністерство культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

«Традиція щедрування жива: вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є «Щедрик» Миколи Леонтовича», — сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Дослідниця традицій української культури Марина Соботюк зазначає, що традиції щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів. Вона сягає дохристиянських часів і містить 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися: «водити козу», Маланку, щедрувати. «І тут важливим є всесвітньо відомий твір «Щедрик»», — додала Соботюк.

За її словами, вже розроблено світову промокампанію цього елементу. Це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, діджитал-шоу «Щедрий вечір» за участю співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною амбасадоркою «Щедрика».

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики вже внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань.

Культурна спадщина Маланка МКІП

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *