У Києві покажуть старовинні прикраси та монети, які повернули після незаконного вивезення

У Києві покажуть старовинні прикраси та монети, які повернули після незаконного вивезення 29.04.2024 17:01 Укрінформ У Національному музеї історії України 30 квітня відбудеться урочиста презентація предметів археології та монет, які свого часу були незаконно вивезені з країни та затримані на кордоні Естонії.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Ідеться загалом про 274 предмети, які Естонія повернула Україні. Це прикраси скіфського, передримського та римського часів, а також середньовічні знахідки.

Учасники презентації матимуть можливість побачити, зокрема, парадну кінську упряж рубежу VІІІ-ІХ ст. – початку IX ст., перстень зі птахом Х–ХІІ ст., монети візантійських імператорів Костянтина VII Багрянородного, Никифора 11 Фоки, Іоанна І Цимісхія й Василія II Болгаробійця.

До заходу долучаться, зокрема, виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв і заступник глави дипломатичної місії Естонії Вагур Соосаар.

У МКІП нагадали, що «правові засади повернення до держави походження незаконно вивезених культурних цінностей визначені Конвенцією 1970 року. Вона передбачає право держави походження звертатися до інших держав-учасниць Конвенції з клопотанням про вилучення та повернення державі походження незаконно вивезених культурних цінностей».

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відкрили виставку старовинних галицьких плащаниць і 17 кованих хрестів Олега Боньковського.

Київ Монета Музей історії України Прикраси

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *