У Києві презентували виставку богородичних ікон 16-20 століть

У Києві презентували виставку богородичних ікон 16-20 століть Фото 12.10.2023 20:00 Укрінформ У Софії Київській відкрилася виставка "Під покровом Богородиці", де презентовано колекцію ікон 16 – середини 20 ст. із фондів Національного музею народної архітектури та побуту України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У контексті цієї виставки ми говоримо про два аспекти. Передусім – про образ Божої Матері, про духовну складову, притаманну українцям. Богородиця з нами була завжди. Навіть наші козаки, мужні воїни, своєю іконою обрали ікону Божої Матері. З іншого боку, представлена тут колекція має велику цінність з погляду мистецтва", – сказала генеральна директорка музею в Пирогові Оксана Повякель.

Виставка розташована у двох експозиційних залах "Хлібні" та являє собою колекцію богородичних ікон кінця 16 – середини 20 ст. з Наддніпрянщини, Слобожанщини, Поділля, Полісся, Карпат, Півдня України, що демонструють різні стилі й регіональні школи українського іконопису. Також наявні ікони, де зображено Діву Марію в окремих сценах життєпису Христа.

У Софії Київській відкрилася виставка “Під покровом Богородиці” / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

Генеральна директорка Національного художнього музею Юлія Литвинець зауважила, що національна традиція іконопису ґрунтується на візантійській, однак саме українці почали додавати у рисунок місцевий колорит, зокрема навіть у ранній період на сорочці Христа можна помітити елемент вишивки.

Виставка триватиме до 5 грудня.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові реставрують 11 ікон Рогатинської Святодухівської церкви.

Виставка Ікона Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *