У Львові відкрили музей автентичного одягу та прикрас з усієї України

У Львові відкрили музей автентичного одягу та прикрас з усієї України Фото 16.02.2024 21:06 Укрінформ У Львові відкрили музей українських строїв та прикрас з унікальної колекції етнографині Роксоляни Шимчук, де можна побачити весільну корону Марічки з фільму «Довбуш» та кептар, у якому виступав Олег Псюк з гурту Kalush Orchestra на Євробаченні-2022.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Львові відкрили музей автентичного одягу та прикрас з усієї України / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

«Колекціоную шедеври народної творчості вже майже 30 років. Першу вишиванку придбала у 1989 році на Буковині під час фестивалю «Червона Рута», зараз вона виглядає порівняно скромною з тією колекцією, що тут представлено. Насправді, вибір того, що виставляти в постійну експозицію, був дуже важкий», – зазначила галеристка, колекціонерка та дизайнерка Роксоляна Шимчук.

У збірці експозиції – народний жіночий та чоловічий одяг кінця ХIХ – початку ХХ ст. з різних куточків України. Також – традиційні прикраси ручної роботи та автентичне взуття, аксесуари. Для кожного регіону відведений окремий стенд. Повну кількість, а тим більше вартість колекції, сама колекціонерка не називає, втім у її надбанні налічується кілька тисяч вибраних зразків українського народного мистецтва.

«З початком повномасштабного вторгнення мене закликали вивести всю колекцію за кордон. Ми цього не робили. Я її зібрала і заховала у надійному місці. Зараз нам вдалося облаштувати це підвальне приміщення під музей, щоб не ховати цю всю красу від людей. Бо вона має жити, надихати інших, а можливо, когось і заспокоювати, бо деколи люди просто приходять і релаксують у цей важкий час, торкаючись до спадщини предків», – додала колекціонерка.

Музей розташований у підвальному приміщенні за адресою: вулиця Коперника, 17. На першому поверсі – Етногалерея, де представлені сучасні дизайнерські речі, предмети побуту та прикраси авторства самої мисткині.

Серед унікальних речей, представлених для огляду, вишитий бісером автентичний святковий кептар початку ХХ століття з Буковини, у якому виступав Олег Псюк з гурту Kalush Orchestra на Євробаченні-2022, та весільний убір Марічки із фільму «Довбуш».

«Мені випало щастя викупити таку річ до своєї колекції. І вважаю, що як і фільм «Довбуш», так і речі та костюми з нього увійшли в історію українського кінематографа. Хоча, якщо брати етнографічну складову, то це є мішаний вінок з Покуття та Гуцульщини, бо насправді такі корони робили ключівські майстри, але там не було чільця, який є гуцульським елементом. Але я вважаю, що в кіно це цілком допустимо і воно виглядає дуже гарно», – сказала Шимчук.

Завдяки фінансовій підтримці за Програмою конкурентоспроможної економіки України від американського фонду USAID у музеї з’являться аудіогіди чотирма мовами. Етнограф Роксоляна Шимчук розповість про експозицію та начитає українською мовою. Також на першому етапі оцифрування колекції, в майбутньому планують створити інтерактивний сайт.

Для соціальних груп населення, а також військових, вхід до музею – безкоштовний, авторські екскурсії – за домовленістю.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відкрили Центр інтелектуального мистецтва «Меркурій» (ЦІММ), де зібрали понад 400 робіт живопису, скульптури та інсталяцій відомих митців ХХ століття.

Львів Одяг Вишиванка Виставка Народні промисли

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *