У Музеї просто неба відкрили відновлений столітній вітряк з Херсонщини

У Музеї просто неба відкрили відновлений столітній вітряк з Херсонщини Фото 18.05.2024 16:47 Укрінформ У Національному музеї народної архітектури та побуту України у суботу, 18 травня, відкрили відновлений унікальний 100-річний вітряк з Херсонської області.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

“У Міжнародний день музеїв у Києві запрацював відреставрований унікальний вітряк родом з Херсонщини. Він був створений наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття в с. Олександрівка. У 1973 році вітряк перевезли до Національного музею архітектури та побуту України, де планувалося його встановлення. Однак, привезені частини так і не стали повноцінною конструкцією. У 2023-24 роках за підтримки благодійного фонду “МХП-Громаді” відбулася реставрація цього вітряка”, – ідеться у повідомленні.

Як зазначив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, “у період, коли ворог намагається нас знищити як народ, стерти нашу ідентичність, особливо цінними стають такі проєкти як відновлення автентичних споруд, підтримка музеїв, дослідження нашої історії. Адже це все формує нас як українців, як націю, яка бореться і стоїть за своє”.

У Музеї просто неба відкрили відновлений сторічний вітряк з Херсонщини / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

За рік реставраційних робіт за підтримки БФ “МХП-Громаді” вдалося зробити ґрунтовне дослідження стану об’єкта, розчищення території навколо вітряка та схилу, збудувати охоронну стіну, укріпити фундамент, згідно з кресленнями, які розробили ще у 1973 році, виготовити та встановити дубові дах і лопаті, а також відтворити автентичний робочий механізм завдяки збереженим кресленням одного із творців музею, відомого українського архітектора Леоніда Прибєги, облаштувати територію навколо вітряка.

За словами голови Наглядової ради БФ “МХП-Громаді” Юрія Мельника, “для компанії МХП підтримка культурних проєктів важлива тим, що це – про збереження цінностей, сенсів, традицій".

"Сьогодні наші військові виборюють право українців на життя, на власні сенси, свободу і вибір. Культура є важливим фактором в цій боротьбі. Тому сьогодні відкривати цей млин ще символічніше. Цей вітряк – символ стійкості української культури, яка перемогла радянський період і переможе у війні з російською агресією”, – наголосив Мельник.

У МКІП нагадали, що відродження вітряка стало черговим етапом реалізації державної програми в межах підписаного Меморандуму про співпрацю між Міністерством культури та інформаційної політики України та міжнародної компанії МХП щодо консолідації зусиль для відродження Національного музею архітектури та побуту України від 27 липня 2021 року. Торік, попри обстріли та вимкнення електрики, вдалося закінчити будівництво оновленого центрального входу в музей і одразу вирішено реконструювати вітряк з Херсонщини.

За словами генерального директора музею Оксани Повякель, “Національний музей народної архітектури та побуту України є відображенням України в мініатюрі. І той факт, що саме у нас на території відроджується Херсонщина (територія, на яку постійно зазіхає загарбник), дає надію на відновлення її в масштабах країни".

"Вітряк має форму та механізми, притаманні саме Херсонщині. Його дах тим-то й унікальний, що має форму перевернутого човна, адже родом із морських країв, що відчувається при першому ж погляді на нього”, – підкреслила Повякель.

У МКІП додали, що “після відкриття всі відвідувачі Музею просто неба можуть оглянути вітряк як зовні, так і всередині, піднятися на другий поверх та побачити робочий механізм для помелу зерна”.

Як повідомлялось, в Україні 18 травня щорічно відзначається Міжнародний день музеїв.

Культурна спадщина Музей у Пирогові МКІП

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *